Социалните работници от общините Гоце Делчев и Гърмен, работещи с пълнолетни и възрастни хора в различните социални домове и центрове на територията на двете общини са на мнение, че е крайно време държавата да се погрижи навсякъде из страната да бъдат открити хосписи, където да се полагат здравни грижи за хора, които се нуждаят от това. Услугите в частните хосписи, не са по възможностите на обикновения български гражданин. Общото мнение се оформи на обучителен семинар, в който те участваха през уикенда и на който заедно с експерт от Агенцията за социално подпомагане обсъдиха промените в закона за социално подпомагане, които действат от началото на годината.

Близките на децата с увреждания и най-често децата на възрастните хора, настанени в различните социални домове рядко оказват подкрепа на социалните работници, психолозите, рехабилитаторите, трудотерапевтите и другите работещи с близките им, което е сериозен проблем, макар че българинът се смята за състрадателен човек, смятат още специалистите.

Предстоят още промени в социалната система, като една от тях е че от следващата година ще бъде наложена такса за услугата личен асистент, стана ясно още на обучителната среща.

Коментирайте