Учениците от СУ „Никола Вапцаров“, град Хаджидимово, активно се включиха в Националната седмица на четенето. Различните инициативи предизвикаха сериозен интерес както сред учениците, така същосред учителите и сред обществеността. 

img_1077

Учениците от 10-ти клас стартираха с вepижeн пpeпиc нa Паисиевата „История славянобългарска“,  а по-малките от VI клас проведоха читателска викторина „Цар съм на книгите“. Задачата на всеки ученик беше да си изтегли произволно листче и да прочете пред класа написаното. След това да разпознае прочетения текст и да каже от кое изучено произведение е той.

img_1083

Други посетиха градската библиотека и бяха „Библиотекар за един ден“. Същият ден учениците от 12 клас с изкусното си майсторство, завладяха сърцата на малките първокласници  и ги поведоха в приказния свят на Ханс Кристиян Андерсен.

Учители от СУ „Никола Вапцаров“ Хаджидимово се включиха в работна среща заедно с колегите си от хуманитарното обединение от училището в с. Абланица. Учителите по български език и литература, чужд език и гражданско образование обсъждаха важни проблеми, свързани с грамотността и четивността на учениците. На нея бе представена разработката на Заприна Глушкова, преподавател по български език и литература и френски език, с която СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово е класирано на 9 място от 96 училища в България в конкурса „Различното четене“.

Ученици от прогимназиалния и гимназиален етап участва в конкурсите: „Най – добър четец“ и „Най- добър автор“. В тях се включиха ученици от 5,6,7,8,9,10 клас. С магията на своето четене те ни вкараха отново в света на Ботев, Славейков, Дамян Дамянов и други обичани автори. Учениците от 3 клас четоха също откъси от любими стихове. Тези конкурси бяха организирани със съдействието на екипа по проект „Ефектът на пеперудата“.

Първото място в категория „Най-добър автор“ 9 – 12 клас бе за Илиана Мигдина от 11 клас с преподавател Мария Терзиева, а при 5 – 8  клас първо и второ място бяха за възпитаниците на преподавателя Заприна Глушкова – Мария Параскова и Наталия Таранинова. В категорията „Най-добър четец“ при 9 – 12 клас първото място бе за Ивана Караянева с преподавател Наташа Хутманова, а второ и трето за Ванина Бозова и Мария Стоянова – ученици на Заприна Глушкова. В същата категория борбата за 1,2 и 3 място бе оспорвана заради многобройната група, но победител е най-добрият. Първото място бе за Гергана Атанасова – 5 клас, отново ученичка на доайена по български език и литература в хаджидимовската гимназия – г-жа Хутманова, а 2 и трето място си поделиха ученичките на преподавателката Заприна Глушкова – Мария Параскова и Наталия Таранинова.

Седмицата за насърчаване на четенето финализира с анкета „Защо чета…?“. Учениците от V до XII клас и техните учители участваха в анкетата с въпроси, разработени от екипа по проект „Ефектът на пеперудата”.

Мотото на нашата кампания тази година бе „Да върнем децата при книгите!”.

 

 

Коментирайте