Първо ОУ в град Гоце Делчев се включи в националната кампания, като беше домакин на двудневно обучение по програма Киберскаути от Safenet. В него се участваха по десет ученици от трите общински училища – Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, град Гоце Делчев, Второ ОУ „Гоце Делчев“, град Гоце Делчев и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ село Брезница.

Мисията на киберскаутите е да популяризират сред своите връстници отговорно и безопасно поведение в интернет. За тази цел участниците в обученията разглеждат различни казуси, работят в екипи и придобиват ценни практически и социални умения.

В края на двудневната обучителна програма учениците получават сертификат и право на участие в националното състезание, в което ще се определят най-добрите отряди от киберскаути.

Обучителната програм Киберскаут стартира през 2015 година. Националният център за безопасен интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникация” стартира обучителната програма, която използва метода „връстници обучават връстници“ за ефективно популяризиране на основните рискове в интернет пространството и съответните начини за справяне с тях сред тинейджърите.

За тази цел, ученици от цяла България преминават през двудневни обучения за онлайн безопасност и предават натрупаните знания на свои връстници в ролята си на киберскаути.  Със съдействие на министерството на вътрешните работи, от началото на програмата до края на 2017 година бяха обучени киберскаути от общо 32 населени места в страната. През 2018 год. обученията продължават, като за първи път се включват ученици от община Гоце Делчев.

Тази новина има 1 коментара

  1. Анонимен Reply

    Няма що. Те себе си не могат да опазят, ще обучават другите. Ха, ха, ха.

Коментирайте