С Решение №50 от 08.01.2024г. Административен съд – Благоевград отменя Решение №153-МИ/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия – Гоце Делчев в частта по т. 3, с която кандидатът с № 109 от кандидатската листа на ПП „ГЕРБ“, посочен под номер № 8 в решението Георги Найденов, е обявен за избран общински съветник.

Георги Найденов

Георги Найденов, под № 109 в кандидатската листа на ПП ГЕРБ, е обявен за избран за общински съветник, след пренареждане според брой подадени за него 161 преференции, представляващи 7.36% от общия брой гласове, подадени за партийната листа на ГЕРБ. От ПП ГЕРБ, според определената избирателна квота и разпределението на мандатите, са обявени за избрани шестима общински съветници. Пренареждането на листата, според получен брой преференции, измества кандидата под № 104 Димитър Попов в листата на ПП ГЕРБ на седмо място. С доводи за извършени съществени нарушения при отчитане на преференциалните гласове, Димитър Попов оспорва пред Административен съд – Благоевград Решение №153-МИ/30.10.2023г. на ОИК – Гоце Делчев в частта, с която са обявени имената на избраните за общински съветници.

Димитър Попов

По образуваното административно дело съдът извърши оглед, проверка и ново преброяване на бюлетините за избор на общински съветници и прегледа записите от видеозаснемането на процеса на преброяване на бюлетините в СИК № 27 в община Гоце Делчев. При съдебната ревизия на изборните книжа на СИК № 27 се установи, че действителните бюлетини за кандидата Георги Найденов са с две по-малко от отбелязаните в протокола. При прегледа на записите от видеозаснемането на преброяването на гласовете в СИК №27 съдът установи осъществено манипулиране на отчетените като недействителни бюлетини, част от които от недействителни са „коригирани“ като действителни с отбелязана преференция за кандидата от ПП ГЕРБ под № 109.

Подобно обжалване на резултатите и преференциите не е прецедент в историята на ГЕРБ – Гоце Делчев. През 2015 година административният съд в Благоевград обяви решението си във връзка с жалбата на кандидата за общински съветник от ГЕРБ Костадинка Богданова. Магистратите се обявиха срещу решението на ОИК – Гоце Делчев, с което беше определен за Михаил Ковачев. По-късно със свое решение Висшият административен съд отхвърли жалбата на Михаил Ковачев и потвърди решението на административните съдии от Благоевград, които обявиха, че Костадинка Богданова е избрана за общински съветник, а не Ковачев.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *