Административният съд отхвърли решение на старейшините в Гърмен, които отказаха провеждане на местен референдум за строеж на ромски къщи в м. Падарката

Административният съд в Благоевград отмени решение на общинския съвет в Гърмен, с което бе отхвърлено искането за референдум за застрояване на циганската махала в местността Падарката край  с. Марчево. Миналата година през месец юни инициативен комитет внесе в местния парламент подписка с искане за местен референдум относно намерението на общината да разреши изработване и приемане на подробен устройствен план – план за регулация и застрояване на имоти в м. Падарката за жилищно строителство.

Общината иска да даде право на живеещите там цигани да си построят законни къщи. Жителите на Гърмен, Марчево и Огняново отдавна протестират и са против съществуването на незаконното циганско гето. Общинският съвет в Гърмен отхвърли искането на инициативния комитет за организиране на местно допитване до народа. Решението е прието със 7 гласа „за“, 0 „против“ и 6 „въздържали се“ от присъстващи 13 съветници. Общият брой на съветниците е 17. Съдът е категоричен, че решение е нищожно, тъй като не е прието с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците, който би трябвало да е 9. Магистратите върнаха преписката на общинския съвет за ново произнасяне по искането за местен референдум. Общинският съвет бе осъден да плати на областна управа – Благоевград, която обжалва решението 300 лв. за юристконсултско възнаграждение. Местният парламент ще плати и 910 лв. разноски и на инициативния комитет, който също обжалва в съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *