магистралаАгенция Пътна инфраструктура обяви пътни ограничения за камионите над 12 т. от утре по повод предстоящите 4 почивни дни. Пътни тапи има при тунелите „Ечемишка“ и „Витиня“.
Очаква се интензивно движение на изходите на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София – Кулата.

Две ленти за излизане от София през Владая

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност в петък от 12 ч. до 20 ч., и в събота, от 8 ч. до 14 ч. ще има две ленти за излизащите от София на път I-1 (Е-79).

При благоприятни метеорологични условия временната организация ще е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“ от км 285+660 (кръстовището за Рударци) до км 286+847 (бензиностанция „Петрол“).

На 6 септември – вторник, от 10ч. до 20 ч., в същия участък ще има две ленти за влизащите в София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Пътни тапи заради ремонти

В последния почивен ден – 6 септември, ще има и две ленти за пътуващите към София на виадукт „Елешница“ при 15-ти километър на АМ „Хемус“.

В момента се ремонтира платното за Варна и цялото движение се осъществява в съседното към столицата.

Извършват се ремонтни дейности и на тръбата за Варна на тунелите „Ечемишка“ и „Витиня“ на АМ „Хемус“. Преминаването през съоръженията се осъществява двупосочно в тръбата за София.

Ремонтът на тунел „Ечемишка“ започва от днес. Ще бъдат възстановени облицовката и хидроизолацията, пътната настилка, електрическата и вентилационната инсталация. Ремонтът ще продължи до края на декември.

Вчера стана ясно, че ремонтът на тунел Витиня се удължава до пролетта.

Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонтните работи на тунел „Витиня“ от София за Ботевград е път I-1 – от 215-ти км до км 209+500 и обратно.

Връзката на АМ „Хемус“ с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на автомагистралата (Витинска река), а за идващите от Ботевград при 36-ти километър на АМ „Хемус“.

Този маршрут е с 2 км по-дълъг и с около 7-10 минути по-бавен. Той обаче може да се окаже и по-бърз. Сравнение: по АМ „Хемус“ са 22 км, минават се за около 17 минути. Алтернативното трасе – 22 км, за около 24 минути.

Облекчават трафика по Е-79

През почивните дни ще бъде спряно обрушването на скатовете в Кресненското дефиле и по пътя Асеновград – Смолян, за да се улесни очакваният засилен трафик по направленията за Кулата, Смолян и Видин и за да се повиши безопасността и удобството при пътуване.

Спират камионите

От петък – 2 септември между 16 ч. и 20 ч., ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища:

път I-1 Видин – Ботевград;
път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“;
път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;
път I-5 Русе – Велико Търново;
път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“;
път I-9 Дуранкулак – Варна – Бургас;
път II-18 Околовръстен път София;
път II-19 Симитли – Гоце Делчев;
път II-86 Пловдив – Смолян;
път II-99 Бургас – Царево.

Движението на камиони над 12 т  ще бъде ограничено и в последния почивен ден – 6 септември (вторник), от 14 ч. до 20 ч.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и по-спокойно пътуване за шофьорите на леки автомобили, които са много повече при събирането на няколко почивни дни.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *