Автентични рецепти от Неврокопския край, вкусни гозби, много музика и настроение. Тази пъстра картина изпълни със стотици гости село Долно Дряново в неделя, по време на кулинарния фестивал на халвата и кускуса. В приготвянето на майсторските гозби участваха кулинарни майсторки от село Абланица, начело със Зейнеп Имамова, и от селото домакин с ръководител Кадифе Али.

Много деца с ентусиазъм опитаха  да приготвят кускус, халва, пиперков пастет със сирене, вкусни баници. Възрастните готвачки не отказаха на никой да разкрият и автентичните рецепти за приготвянето на тези традиционни за този край лакомства.

На сцената пък се изявиха талантливите деца от Обединено училище „Христо Ботев“ в село Долно Дряново и помогнаха за празничното настроение на всички. Празникът завърши с почерпка и много кръшни народни хора.

„Идеята е да се запазят кулинарните традиции, обичаи, бит и култура. Направен е и филм със старите рецепти от този край, който ще се разпространява. Екипът за управление на този проект е на Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово“, заяви председателят на Сдружение „Неврокоп“ – Рахим Арнаудов.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *