Световния ден за борба с инсулта е 29 октомври. По този повод Асоциацията за инсулт и афазия е подготвила мащабна информационна кампания, посветена на по-доброто и лесно идентифициране на симптомите на инсулта, към която се присъединява и ХРОНИКА.

Мисията на Асоциацията е да се осигури повече гласност на стратегиите и мерките за превенция, както и да бъде образовано обществото за симптомите на инсулта и начините за подпомагане на живота след инсулт. 

Самият председател и учредител на организацията казва следното: „Просто реших да спестя на хората да не преминават през това, през което преминах лично аз и моето семейство. Ако мога да помогна на повече хора в такова житейско изпитание, това ще е прекрасно.“

Фокусът на дейността на Асоциацията е подпомагане на преживелите инсулт хора да се върнат към нормален начин на живот. Това може да стане по редица начини, като често се налага посещение на терапевт, рехабилитатор, психолог, логопед. Една от терапиите, които са силно ефективни в процеса на възстановяване на когнитивни и моторни функции при тези пациенти, е арт-терапията. Асоциацията активно се въвлича в инициативи, свързани с арт-терапия: в рамките на конгреса на Българската Асоциация по Невросонология и Мозъчна Хемодинамика (БАНХМ) Асоциацията за инсулт и афазия участваше с изложба на картини на преживялата инсулт Донка Димитрова. Тези картини са създадени като част от процеса по възстановяване на функциите й по време на сесии по арт-терапия. Красивите творби, пълни с ярки цветове вдъхновиха учредителите на Асоциацията. Като резултат на база на картините бяха изработени прекрасни шалове с визиите от картините. Можете да закупите един от тези шалове, като по този начин подкрепите мисията на Асоциацията за инсулт и афазия на следния сайт: http://www.izpitanie.com/project-scarves.html.

Повече информация за Асоциацията и кампанията по случай Световния ден за борба с инсулта може да бъде открита на www.stroke.bg

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *