След скандалния случай с арестуването на журналисти по време на работа, свързана с тяхно разследване, на редакционния мейл на ХРОНИКА получихме становище на АСОЦИАЦИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ, в което се казва:

Случаят със задържаните журналисти Димитър Стоянов от българския сайт Бивол и Атила Биро от румънския Rise Project показа притеснителни дефицити в системата на Министерството на вътрешните работи.

Според собствените им свидетелства двамата са били задържани в нощта на четвъртък срещу петък, заедно с адвокат, по сигнал, който самите те са подали до МВР. Въпреки че според официалната информация на МВР, журналистите не са били арестувани, а само отведени за справка и изясняване на самоличността, действията на органите на реда оставят съмнение за държавен произвол и държавен произвол и опит за ограничаване на медийната свобода.

Предоставените от задържаните журналисти заповеди за задържане, които имат характера на официален документ, опровергават твърденията на МВР.  От тях става ясно, че Димитър и Атила са били арестувани в 21:00 вечерта и освободени в 4:00 сутринта на другия ден. Посоченото правно основание за ограничаването на техните права е, че е имало данни, че са извършили престъпление.

Не по-малко притеснително е, че изглежда МВР не разполага с процедури, които да следва, когато става дума за журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения. Разследващата журналистика играе изключително важна роля в налагането на върховенството на закона в едно демократично общество и правоохранителните органи би трябвало да оказват пълно съдействие на журналистите, а не да ги възпрепятстват. В случая въпреки че са се задействали по сигнал, подаден от журналистите, МВР всъщност задържа самите тях. Изясняването на ситуацията отнема часове и се разрешава едва след намесата на чуждестранен дипломат – консул на Румъния.

Невъзможността да се получи информация в часовете след задържането, липсата на отговорен служител в цялото министерство, който може да се ангажира с изявление пред медии, предизвика притеснения за опит за репресия над свободата на изразяване. Тези притеснения излязоха извън територията на България и случаят се превърна във водеща новина за медиите в Румъния, а на следващия ден достигна и до едни най-авторитетните издания в света като Ню Йорк Таймс и Вашингтон пост.

Фактът, че до сутринта след задържането главният секретар на МВР Младен Маринов (номиниран за следващ вътрешен министър) не беше уведомен от подчинените си говори за сериозно подценяване на казуса и за непознаване на деликатността на ограниченията, които полицията би могла да налага на журналисти.

Димитър Стоянов от българския сайт Бивол и Атила Биро от румънския Rise Projec са работили във връзка с унищожаването на документи по голям корупционен скандал, виж тук: https://fakti.bg/mnenia/328927-djipigeit-grand-korupcia-s-evrofondove-i-obshtestveni-porachki-prez-konsultantski-firmi

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *