Тази нощ или най-късно утре, в Драма очакват първата серия бежанци. Общинските власти, благотворителни организации и медицински екипи подготвят терените, на който ще бъдат настанени хората, бягащи от войната в Близкия изток. Кавала вече няма капацитет да поеме повече мигранти.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΣΤΟ-ΔΡΟΜΟ-ΚΑΒΑΛΑΣ-1-311x210

Министър-председателят Бойко Борисов e поискал от военния и вътрешния министър по най-бързия начин да организират учение във връзка с набиращата все по-голяма скорост миграционна криза в Северна Гърция. Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание, публикувана днес на сайта на Министерски съвет. Идеята е то да се случи по време на празниците около 3-ти март. В момента няколко десетки хиляди мигранти са се струпали край гръцко-македонската граница, тъй като властите в Скопие ограничиха до своята територия достъпа на кандидати за бежански статут.

prosfyges-podia-670x300

Опасенията са, че част от тези хора могат да се опитат да проникнат нелегално и у нас.
„Според мен, днес-утре е хубаво да направите съвместно учение долу по границите с Гърция и Република Македония“, казва Борисов и след отговора на военния министър Ненчев, че такова е планирано, продължава: „Щом е планирано, вдигнете ги по тревога, хем да ги видите как действат в такива условия, хем да видите как ще се стиковат с граничарите, как – вие двамата (вероятно министър председателят има предвид министрите Николай Ненчев и Румяна Бъчварова). Използвайте тези почивни дни, защото за бежанците не са почивни дните. Населението, особено надолу по Петрич, по Сандански вече е настръхнало.“
Борисов смята, че подобно учение ще успокoи хората и че самото правителство ще получи увереност, че силите и средствата на България са в готовност. Премиерът също така разпорежда на финансовия министър Владислав Горанов да осигури всички необходими средства за подобно съвместно мероприятие на армията и гранична полиция. Според премиера всички, които бъдат заловени да пресичат границата извън ГКПП-тата, ще бъдат връщани на Гърция съгласно споразумението за реадмисия, които имаме с властите в Атина.
В понеделник военният министър разясни пред журналисти, че на настоящия етап армията има готовност да се включи в операция по охрана на границата с до 500 бойци, основно от Сухопътни войски. Няколко дни по-рано пък Ненчев уточни, че участници в съвместните патрули с Гранична полиция най-вероятно ще бъдат военнослужещи от поделенията в Благоевград, Смолян и Белене.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *