Безплатни очни прегледи по проект „Направи добро”, бяха извършени на децата от детските заведения на територията на цялата община. Инициативата е на  специалисти офталмолоIMG_2700зи в УМБАЛ „Александровска” – София и община Гоце Делчев.
Общо 412 деца от детските градини в Гоце Делчев, Мосомище, Брезница и Корница, бяха прегледани от екип от специалисти, който констатира, че за над 90 % от децата, това е била първата консултация с очен специалист.
Според препоръките на Световната здравна организация, всяко дете на 3 години трябва да бъде прегледано от специалист по очни болести. Профилактиката в детска възраст дава възможност редица заболявания да бъдат диагностицирани навреме и напълно излекувани или контролирани.
Проектът „Направи добро” е инициатива за безплатни очни прегледи на деца на Организацията на евреите в България „Шалом” със съдействието на фондация „Американ Джойнт” и УМБАЛ „Александровска”.
Община Гоце Делчев е една от малкото в страната, където тази инициатива бе реализирана. Специалистите са установили очни проблеми при 38 от прегледаните деца, като са изписали очила на
23 малчугани. Всички тези очила са предоставени по списък в общината и вече са раздадени безплатно на децата, за които са предписани.
Съвместната инициатива на общината и УМБАЛ „Александровска” бе оценена високо от родителите, директорите и служителите в детските заведения на територията на община Гоце Делчев.

By hronika

One thought on “Безплатни очила за малки деца с очни проблеми от Гоце Делчев”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *