Вчера в хотел „Ува Нестум“ се състоя презентация на инициативата за видео наблюдение на Гоце Делчев, стартирана от собственика на комплекса Иван Биларев и подкрепена от Сдружение на предприемачите в регион Гоце Делчев. На събитието присъстваха представители на Община Гоце Делчев, включително и кметът Владимир Москов, представители на РУП Гоце Делчев, общински съветници, членове на Сдружението на предприемачите и местни бизнесмени.

Пред аудиторията беше представен работен проект на система за видео наблюдение на Гоце Делчев, проектирана от профилирана фирма с помощта на служители от местното полицейско управление и ИТ специалисти. Проектът включва описание на монтирането, анализ на функционалността, видове камери, които може да се използват, сървъри и количествено-стойността сметка на всичко предвидено. Според предварителния проект системата може да бъде изградена на три етапа като всеки следващ етап ще увеличава броя на камерите, които ще се монтират на предварително определените точки.

По време на презентацията бе направена демонстрация на видео наблюдение от камери в реално време, които разпознават номера на коли при движение до 150 км/ч и тъмнина, както и Full HD камери, позволяващи много добро изображение и приближаване на записа до 15 пъти. Представена бе и карта на Гоце Делчев с определените точки, на които да се поставят камери, разпределени в три приоритета.

Основните цели на изграждането на системата за видео наблюдение са по-висока разкриваемост на престъпления, повишаване на сигурността, както и превенция на вандализъм, кражби, хулигански прояви, пътни нарушители и съответно подобряване качеството на живот на жителите на града ни и повишаване доверието в общинската власт и полицията.

Поетапното изграждане на видео наблюдението може да стартира след осигуряване на първоначалното финансиране, което за първата фаза  е около 69 хил. лв. без ДДС. На много места, където такава система е вече изградена и функционира, са потвърдени ползите от инвестицията, както бе даден пример с малката община Челопеч, където престъпленията и пътните нарушения са сведени до минимум.

По време на срещата кметът Валдимир Москов заяви готовност Общината да осигури половината от средствата за изграждане на системата, както и бюджет за поддръжка, която ще е необходима ежемесечно. Останалите средства Сдружение на предприемачите се надява да събере от съмишленици сред местния бизнес, които имат възможности и желание да се включат в проекта.

Във връзка с популяризиране на инициативата и получаване на одобрение от местната общност, както и осигуряване на нужното финансиране Сдружение на предприемачите, съвместно с г-н Биларев и Управителния съвет, планира още събития, които предстоят.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *