BOGOYAVLENSKA VODA
ДНЕС Община Гоце Делчев и Неврокопска Митрополия организират традиционното спускане на кръста в река Градска по повод големия християнски празник Богоявление.
Програма:

– 07.30 часа – Начало на Богослужението за празника в Катедралния храм “Св. Св. Кирил и Методий”;

– 09.00 часа – Начало на Светата литургия, която ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим;

– 10.45 часа – Водосвет в храм “Св.Св.Кирил и Методий”;

– 11.15 часа – Литийно шествие по ул. „Търговска” към река Градска;

– 11.45 часа – Спускане на кръста и освещаване знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на Гранично полицейско управление и водните извори.

КАК ДА СЕ СЪХРАНЯВА И ПОЛЗВА СВЕТЕНАТА ВОДА ОТ
БОГОЯВЛЕНСКИЯ ВОДОСВЕТ
Указанията за правилното съхранение и ползване на светената вода от Великия водосвет са дадени лично от  Патриарх Максим (1914-2012 г.) на 5 януари 2011 г. на празника Водици в столичната катедрала „Св. Неделя”:
Богоявленска св. вода трябва да се приема винаги на гладно и винаги преди нафората. До следдващия празник Богоявление може да се приема всеки ден. Тя се отнася в домовете и се съхранява през цялата година на специално място в дома, в близост до икона, кандило, иконостас. При телесни и духовни нужди (болест, душевни терзания и др.) тя се приема след еднодневен пост.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *