Виждам деца на по 10-15 години с автомати и гранатомети, какви ли ще станат, като пораснат, пита се журналистът, който бе ранен при обстрел с минохвъргачки от терористите
Борис Анзов е журналистът от “Медия Мост България”, който преди няколко дни беше ранен в Сирия. Роден е на 11 юли 1980 г. в Гоце Делчев. Живее в руската столица Москва. Завършил е РУДН – Руски университет за дружба между народите. В момента е главен директор в изданието “Медия Мост”. Заминава за Сирия по покана на руското министерство на отбраната заедно с група от 25 журналисти от целия свят.

B.ANZOV

– Как се озова в Сирия, Борис?
– Заминах за Сирия напук на баща ми. Исках да бъда убит. Преди това се скарахме жестоко с него. Дори написах писмо на неговия съдружник, че се отказвам от баща си. И досега телефона на баща ми съм го блокирал. Не съм говорил с него, за което много съжалявам в момента и плача. Баща ми е с три операции.

– И за какво се скарахте, че чак така да постъпиш?
– Вместо да даде възможност на сина си да управлява част от бизнеса ни – “Корона боулинг център” в Благоевград, той защити работниците си, които му донесоха загуби за 120 хиляди лева. Аз исках да сменя всички, той си ги защити.

– Ей, люти македонци сте! Така да мъстиш, няма ли да си простите?
– Искам да кажа, че за моето второ заминаване в Сирия никой не знаеше освен мен и някои хора от организаторите. Мислех да съобщя, когато се прибера. Единствено помолих своя първи братовчед от Добринище Радослав Каферинов да се обади на всеки поотделно в момента и да предаде на всеки лично, че много ги обичам. Той ме попита да не се е случило нещо, а аз му отговорих – не, моля те само да ми изпьлниш молбата! Но поради своята младост той не го е сторил, за което не му се сьрдя.
– Къде се намираш сега?
– Току-що кацнахме с военен транспортен самолет АН-72 в Дамаск. Полетът ни беше един час от Латакия до Дамаск. Ще отидем до позициите на “Джабхат ал Нусра”, които контролират 20% от крайните квартали на Дамаск. (Фронт за подкрепа на сирийския народ – ислямистка групировка и клон на “Ал Кайда” в Сирия – б. р.)
– Как изглежда сега Дамаск – някога прекрасен град?
– Крайните квартали са тотална разруха. Обстреляни са, все едно да си представите на блоковете в София по терасите да има чували с пясък и по самите покриви също чували с пясък. Някои блокове са тотално разрушени, повечето са обстрелвани, със следи от куршуми и взривове. Не е човешко всичко това. Това не са хора, които са сторили това! Терористи!

– С кого пътуваш?
– С нас има много въоръжени мъже. Охраняват ни много плътно след случилото се. Самите араби са много гостоприемни.

– Как ти е ранената ръка?
– Добре е, малко боли. Но се чувствам добре.

– Какво е присъствието на руснаците в Сирия?
– Отговорът, който получих от генерал Игор Евгениевич Коношенко, е: Достатъчно!

– Разкажи какво най-много те впечатли досега в Сирия.
– Научих вчера в едно от селата, където раздаваха хуманитарна помощ, че цялото мъжко население е било изклано от “Ал Нусра” – около 47 мъже! Руснаците раздадоха суха храна на хората и вода. Но най-интересното за мене бе, че когато ни изпращаха, самите сирийци подариха на всеки един от нас по едно голямо добре изпечено пиле с техен хляб. Аз отказах, понеже съм вегетарианец, но на вид изглеждаше фантастично. Всички ядоха с апетит. Та се замислих дали имат въобще нужда от хуманитарна помощ във вид на суха храна. Аз почерпих сирийските войници с българска лютеница, която носех със себе си – за да не забравям родината си. Беше много вкусно да ядеш лютеница на бойното поле със сирийски опълченци от “Джейш ал Ислам” и правителствени сили. Някои отказаха да взимат, други опитаха.

– Въоръжени ли са местните хора?
– Имаше деца на по 10-15 години с автомати и гранатомети!!! Какви ли ще станат, като пораснат, след такъв боен опит.

– Какво ще правите в Дамаск?
– В момента имаме пресконференция в министерството на външните работи. “Добре дошли в Сирия. Това е страна с традиция и любов, оттук са започнали всички религии по целия свят. Всичко е започнало от нашата земя…”, това бяха първите думи от пресконференцията. Казаха също, че ако затворят границата с Турция, ще се справят с терористите набързо. Сирия се бори със 120 страни, които подкрепят терористите, възглавени от САЩ, това заяви техният съветник министър от външно министерство.

– Какво друго видя в Сирия?
– Посетихме провинция и град Хома, присьствахме на подписване на мирен договор с една от опозиционните групировки “Джейш ал Ислам”. Със съдействието на руската армия между правителствените сили и “Джейш ал Ислам” договорът се подписа в град Марзав. Отново под конвой с изключени телефони и строга и усилена охрана бяхме доставени в населения пункт. Подписа лидерът и старейшина на опозиционната групировка шейх Ахмад Мубарак, а от руска страна бе началникът на групата за примирие на враждебните страни полковник Герман Руденка.
Отидохме и в град Малюля, където 300 души са загинали по време на защитата на града, а 6-има са безследно изчезнали. Разрушени са древни храмове, всички древни икони са изнесени от престъпниците. Дошли с оценители и ги изнесли, останалите са опожарени. Изобразеният на купола на черквата Исус Христос е прострелян няколко пъти. Повече от една година е минала, откакто е освободен градът, който е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Потресен съм от видяното! По-красив древен град от Малюля не бях виждал. Тук са и единствените хора, които говорят на езика на Исус Христос – древния арамейски език. Навсякъде е пълно с гилзи и осколки от взривени гранати и снаряди.
В Сирия е извършено първото братоубийство – Каин убива своя брат Авел пак за пари и делене на власт. По тази земя е ходил Исус Христос, Мойсей и всички други пророци, светии, Дева Мария. Хората са богати с древна култура.

– Искаш ли да предадеш нещо на някого?
– Искам да благодаря на всички за подкрепата, която получавам. Също искам да благодаря на Външно министерство за тревогата. Бях издирен от временно изпълняващия длъжността посланик в Сирия по телефона. Говорихме около 10 минути за моето състояние, предложи ми, ако имам нужда, да бъда транспортиран в Дамаск, и ако имам нужда от помощ, да ги търся. Благодаря на всички българи и искам да кажа – вие сте щастливи хора! След видяното в Сирия съм потресен и шокиран! Не знаете колко е голямо злото „Ислямска държава“ и всички тези терористични организации. Казват, че при тях за малко неподчинение разстрелвали свои съмишленици или братя, както се наричат един друг. Между самите тях има големи разногласия и противоречия.

Лина Гергова, вестник „24 часа“

СНИМКА: ФЕЙСБУК

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *