Арестуваният бизнесмен от село Абланица Евгени Хавальов, pъковoдител на оpганизиpана пpеcтъпна гpyпа за незаконна тъpговия c тютюн, днеc cе яви в coфийcки гpадcки cъд като защитен cвидетел по делото cpещу гоцеделчевския  пpокурор Константин Сулев, обвиняем за кpажба на ток и cводничеcтво. Хавальов прехвърли собствените си обвинения срещу подсъдимия прокурор, твърдейки, че зад въпросната незаконна търговия с тютюн стоял именно Константин Сулев.

 

Кой е Константин Сулев?

Константин Сулев е прокурор от 2009 г., а преди това е бил разследващ полицай в ГДБОП, където е работил по делото срещу т.нар. братя Галеви – дупнишките мутри Пламен Галев и Ангел Христов, които през 2012 г. бяха осъдени окончателно за организирана престъпна дейност и рекет. През 2009 г.  става младши прокурор в РП Гоце Делчев. През 2011 година Окръжната прокуратура в Благоевград внася в съда обвинителен акт срещу  граничния полицай от ГКПП Илинден Димитър Пирнарев за предлагане на подкуп на районния прокурор в Гоце Делчев Костадин Сулев. Обвинението е по член 304 от НК, а именно – Сулев е дал показания срещу граничния полицай, с когото се познавали повече от десет години. От прокурор Сулев Пирнарев поискал да вдигне запор върху автомобил „БМВ“, иззет по водено дознание в Гоце Делчев.

Също така, държавното обвинение с категоричност потвърждава, че 40-годишният Пирнарев е поискал от лицето Михаил Дузов от село Дорково сумата от 300 лева, срещу услугата да го пропусне безпрепятствено в Гърция, въпреки че имал забрана за напускане на страната. През 2015 г.  Сулев ненадейно се отказва от участието си в  конкурс за повишаване и преместване в Специализирана прокуратура  точно преди  финала. Конкурентка на Сулев в този конкурс друга прокурорка от РП Гоце Делчев.  

През септември прокурорската колегия на ВСС повишава Сулев в Специализирана прокуратура, която след месец ще поеме делата за корупция по високите етажи на властта. Решението за повишението е взето единодушно, въпреки, че не е имало как  Главния прокурор Сотир Цацаров да не е знаел за разследването срещу Сулев, ако въобще е имало такова. Обвинението на специализираното звено Антикорупция срещу Сулев е за кражба на ток от преди 2 години, склоняване към проституция  на 20 годишна безименна девойка през 2016 г. за дълг от 300 лв.

Юристи, които следят случая са на мнение, че Константин Сулев е жертва на смелостта си да се опълчи срещу системата.

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *