ГЛОБАТА Е ДО 4 ООО ЛЕВА

От 300 до 400 лв. струват уредите за ловене на риба на ток в онлайн пространството. Те се продават напълно свободно и могат да бъдат открити в редица сайтове. Това заяви пред „Агрозона“ Иван Мишев, председател на  рибарско сдружение „Балканка – 2009“. „Как да няма бракониерство, след като е толкова лесно и достъпно да закупиш необходимата техника? Продажбата им не е забранена, тъй като те се използват и за стопански цели – например при развъдници, но там целта е коренно различна“, каза Мишев.

ИАРА е официалният регулаторен орган, който трябва да се занимава с бракониерите, но борбата там е загубена, категоричен е Иван Мишев. „Има много несъвършенства в самото законодателство. Правилата са такива, че  трябва да хванеш нарушителя с потопен уред в реката, пуснат в действие, иначе в съда обикновено те биват оправдани. Санкциите са много високи – стигат до 3-4 хиляди лева, но няма наказани“.

Проблемът се среща вече в цялата страна. В почти всички райони извършват този вид нарушение. Рибата намалява тотално по реките – заради бракониерство и засушавания, уверява ни председателят на  рибарско сдружение „Балканка – 2009“. „Едното води към другото. Сушата намалява дебита на водата и за нарушителите настъпва рай – колкото е по-малка реката, толкова е по-лесно и удобно за тях да действат с електрическия ток и да убиват рибата. Проблемът с намаляването на рибните запаси по реките става все по-сериозен с всяка година“.

Източник: agrozona.bg

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *