KRYSTYO DRAGINOV S MARIANA KARAMITEVAОлимпийският отбор по химия, в чийто състав е ученикът от ПМГ „Яне Сандански“ – гр. Гоце Делчев Кръстьо Драгинов, утре се завръща в България.  Четирите бронзови медала на Кръстьо Стоянов Драгинов, ПМГ Гоце Делчев, Янислав Светлинов Данчовски, МГ Плевен, Любен Красимиров Бориславов, НПМГ, София и Борис Стефанов Борисов, НПМГ, София, са резултатите след голямото събитие, което се проведе от 23 юли до 1 август в Тбилиси, Грузия с участието на над 80 държави.

Най-млад в отбора е ученикът от град Гоце Делчев. Той е единадесетокласник, а останалите момчета са дванадесетокласници. Особено щастливи и горди от добрите резултатите заедно с младия медалист са неговата преподавателка по химия Мариана Карамитева, двете му сестри и родителите на момчето. 

От 2013 г. насам отборът се подготвя във високотехнологична и модерна олимпийска лаборатория по химия. Това е позволило на учениците да бъдат много по-конкурентноспособни в експерименталния кръг на олимпиадата и със силна лична мотивация.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г., а България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор са четирима на брой и се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на олимпиадата през 1971 г. и 1982 г.

От 1999 г. до 2016 г. нашите ученици са спечелили общо 38 медала: 1 златен, 8 сребърни и 29 бронзови.

Състезателите пристигат утре (02.08.) в 11:50 часа на Терминал 2, Летище „София” с полет от Мюнхен.

Кръстьо Драгинов е носител и на наградата „Ученик на годината“ на Обществения съвет по образование в родния си град, на снимката е с преподавателката си по химия Мариана Карамитева

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *