БСП призовава “Има такъв народ” да преосмисли и да оттегли кандидатурата си на Петър Илиев за вицепремиер и министър на вътрешните работи.

“Винаги сме заявявали, че съставът на Министерския съвет е отговорност на мандатоносителя. И тогава, и сега заявяваме, че ние не се пазарим за постове и не предлагаме министри. Но изявлението на кандидата за вътрешен министър е смущаващо (бел. ред. – Петър Илиев)”, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг.

“Ние сме зад 57-те конкретни мерки, повечето от които са наши политики. Но бихме искали мандатоносителят да преосмисли кандидата си за вицепремиер и вътрешните работи”, допълни тя.

На журналистически въпрос дали това означава, че в случай че не оттеглят номинацията му левицата няма да подкрепи проектокабинета на “Има такъв народ”, Нинова отговори положително.

Нинова благодари на колегите си от ИТН, защото, по нейните думи, те са извървели труден път от това да не искат разговори до условието за писмен ангажимент за политики. “Този ангажимент е факт и чака наш подпис. В този документ има всички наши предложения, които залегнаха, включително с корекциите, които поискахме. Те са нанесени добронамерено от ИТН”, обясни тя.

В крайна сметка обаче, независимо дали Петър Илиев ще влезе в състава в проектокабинета или не, окончателното решение на левицата “за” или “против” правителство на “Има такъв народ” ще бъде взето от Националния съвет на партията.

От своя страна лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов коментира сутрешното интервю на Петър Илиев в ефира на NOVA, който е номиниран за поста вицепремиер и министър на вътрешните работи.

“Той се бил държал агресивно. Не видях много хора да коментират това, което той е казал, а коментират как го е казал”, пише Трифонов във Facebook. “Значи, ако разбирам правилно, явно съществуват хора, които предпочитат сладко да ги лъжат, вместо агресивно да им казват истината. Е, аз не съм от тези хора”, посочва той.

“Само да ви припомня, че Петър Илиев е преподавател по конституционно право, говори три езика, не е бил никога във властта, не е бил министър в нито един кабинет на Бойко Борисов, не е участвал в обществени поръчки, не е предлагал Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а е бил адвокат на годината”, допълва Трифонов..

Лидерът на “Има такъв народ” посочва, че се е запознал с него случайно, когато правихме референдума и моите впечатления са, че той е смел, отговорен, лоялен, добър баща и добър съпруг. И ако е агресивен, това е явно, когато има причина и основание. А между другото, ще ви призная, че и аз съм агресивен.

Ще кажа нещо и на „Демократична България“, „Изправи се! Ние идваме!“ и БСП. Ако пак ще използвате Петър Илиев, само и само да не подкрепите правителството на „Има такъв народ“, явно си мислите, че никой не прави разлика между повод и причина. Петър Илиев е поводът, който си търсите, а причината е, че всички вие явно сте играчи от статуквото и за нищо на света не можете да приемете някой да ви се бърка в така наречената „политика“. Ами добре, хайде да видим какво ще стане!

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *