Върховният административен съд отмени решение на Министерския съвет, с което е предоставена концесия на фирмата „Пирин кам“ за добив на подземни богатства – строителни материали – мрамори от находище, разположено в землището  Водицата на селата Ново Лески и Мосомище край гр. Гоце Делчев. Това съобщиха след дълги съдебни дела жители на село Ново Лески.

Без да бъдат уведомени жителите на селото за инвестиционните намерения на фирмата за изграждане на мраморна кариера, РИОСВ – Благоевград най-напред издава отрицателно становище за такъв добив в района, което е риск да изчезне големия карстов извор Топлицата и други отрицателни последици за околната среда. След 20 дни становището на еко експертите е коренно променено и те издават ново положително разрешение, с което фирмата успява да получи и решение на МС за концесия.

Протестът на жителите на селото и съдебните дела, които те водиха две години спира подписването на концесионен договор за добив на чакъл и мрамор за 25 години върху 160 декара земи. „Спасихме природата край селото, това засяга не само нас, но и жителите на Мосомище и Гоце Делчев, изворът Топлицата ще го има!“ – категорични са ляскалии.   

 selo Novo LeskiРешението на ВАС не подлежи на обжалване.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *