Познавачи на виното, ценители на хубавите емоции и приятели на гоцеделчевската изба присъстваха на поредното „Винено пътешествие“, посветено на младото вино Uva Nestum.

Бутиковата изба Uva Nestum представи новия си винен бранд първокласно вино – Uva Nestum – Shirtó. Това стана по време на поредното издание от превърналите се в запазена марка на избата серия от събития – „Винено пътешествие“, на което бяха представени младите първокласни вина от тазгодишната реколта на Uva Nestum.

Сред всички доказани през последните години вина на избата на празничната вечер своето достойно място намери и новото вино  Uva Nestum – Shirtó. Кръстено на характерния за Гоцеделчевския край танц ширто, виното е обещаващо за успеха на избата, твърдят познавачи. Uva Nestum – Shirtó е уникално с това, че съчетава в себе си достойнствата на 5 сорта първокласно грозде, отгледано в собствените лозови масиви – Рубин,  Сира, Каберне Фран, Мерло и Каберне Совиньон. За Uva Nestum – Shirtó технолозите са определили, че се отличава с красив гранатов цвят и искрящи пурпурни отблясъци. На нос преобладават зрели черни череши и сливи, долавят се нежни тонове на марципан, пипери и букет от градински подправки. Тяло с меки премерени танини, средно дълъг финал и приятен завършек с нотки на сладост.

Ширто е името на много типично за пиринския край хоро. Без това хоро не минава нито един празник в Неврокопския край. То изразява принадлежност. Кръщавайки виното Ширто също изразяваме принадлежност, гордост и уважение към Неврокопския край. Ширто хоро е много жизнерадостно, живо и пълно с енергия, също като нашето вино“, коментира на тържеството Иван Биларев, собственик на комплекс Uva Nestum Wine & SPA.

01_bg_uva_nestum_bottle_brochure_shirto

Гостите на това издание на „Винено пътешествие“ имаха удоволствието да станат и първите дегустатори на младото вино Uva Nestum, реколта 2016. Тази година е много по-добра от 2015 г. от гледна точка на добив и на качество на гроздето, категорични са винарите на Uva Nestum. Високите температури през лятото наваксаха достигането на желаната захарност, от сушата успяхме да се предпазим благодарение на специалната ни система за капково напояване, която използвахме селективно и контролирано. Добивът ни отново беше нормиран, чрез 4 прореждания, като по този начин не се натоварва лозата и успяваме да достигнем до равномерното узряване на гроздето и до постигането на технологична и физиологична зрялост, което е предпоставка за качествено вино, обясниха технолозите на избата.

Младото вино Uva Nestum е купаж от три сорта – Рубин, Сира и Каберне Фран и има приятен жив и искрящ цвят на зряла къпина. Това вино впечатлява на нос с богата палитра от плодови аромати. Открояват се наситени тонове на малина, боровинка и ягода, нежно подчертани от цветни нюанси на теменужка. На вкус виното е живо, хармонично и много добре балансирано.  Очакваме това вино да разгърне потенциала си до 2 години и да запази качествата си, обясни най-младото попълнение в екипа на избата – технологът Христиана Илчева.

 За доброто настроение на всички „пътешественици“ в изба Uva Nestum се погрижиха емблематичната народна певица Николина Чакърдъкова и нейните танцьори.  Истинско пиршество за сетивата на гостите се оказаха и изтънчените блюда и специалитети, подготвени от екипа готвачи на комплекс Uva Nestum Wine & SPA.

https://www.facebook.com/Uva.Nestum.Wine.SPA/?fref=ts

Uva Nestum Wine & SPA бе официално открит в началото на лятото и за кратко време успя да се превърне в емблема за хармония и комфорт не само в Неврокопския край, но и за цяла България. Комплексът е изграден по примерите за устойчив туризъм на световноизвестните винени дестинации и прилага съвременните тенденции и култура в туристическата индустрия. Uva Nestum Wine & SPA съчетава модерните технологии и иновации с даденостите и потенциала на района. Това позволява комплексът да предоставя уникален туристически продукт, което спомага за развитието и налагането на целия Гоцеделчевски регион като дестинация за целогодишен винен, спа, културно-исторически, събитиен, религиозен, планински и екотуризъм.

Виното е в центъра на комплекса. Uva Nestum Wine & SPA разполага със 17 декара висококачествени лозови масиви, от които се произвежда първокласно Uva Nestum вино. То вече е удостоено с редица медали и награди от винени конкурси в България и на Балканите.

uva-nestum

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *