Социалните работници от общините Гоце Делчев и Гърмен, работещи с пълнолетни и възрастни хора в различните социални домове и центрове на територията на двете общини са на мнение, че е крайно време държавата да се погрижи навсякъде из страната да бъдат открити хосписи, където да се полагат здравни грижи за хора, които се нуждаят от това. Услугите в частните хосписи, не са по възможностите на обикновения български гражданин. Общото мнение се оформи на обучителен семинар, в който те участваха през уикенда и на който заедно с експерт от Агенцията за социално подпомагане обсъдиха промените в закона за социално подпомагане, които действат от началото на годината.

Близките на децата с увреждания и най-често децата на възрастните хора, настанени в различните социални домове рядко оказват подкрепа на социалните работници, психолозите, рехабилитаторите, трудотерапевтите и другите работещи с близките им, което е сериозен проблем, макар че българинът се смята за състрадателен човек, смятат още специалистите.

Предстоят още промени в социалната система, като една от тях е че от следващата година ще бъде наложена такса за услугата личен асистент, стана ясно още на обучителната среща.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *