OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В Областния информационен център – Благоевград се проведе информационна среща, посветена на шестмесечното председателство на Съвета на Европейския съюз, което България поема от 1 януари 2018 година. В събитието се включиха националните координатори на евродепутатите Мария Габриел и Андрей Новаков, представители на областна и общинска администрации, студенти и преподаватели от Стопански и Правно-исторически факултети към Югозападен университет „Неофит Рилски“ и медии.

Управителят на ОИЦ – Благоевград, Теменужка Стамболиева запозна присъстващите с предизвикателствата и позитивите за България при поемането на председателството на Съвета на ЕС. Представена беше нормативната рамка на европейските институции и мястото на Съвета на ЕС в тях. Особен акцент в презентацията бе важната роля, която ще има страната ни през първото полугодие на 2018 г. и възможността тя да ръководи и координира политиките на ЕС, заедно с останалите две държави от триото Естония-България-Австрия.

По време на първото българско председателство се очаква да бъдат поставени на дневен ред темите за енергетиката и нуждата от диверсификация на енергийните източници; глобалният миграционния процес; нуждата от повече сигурност за гражданите на ЕС; завършването на дигиталния пазар и преговорите по излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Участниците в информационната среща бяха запознати също с условията на Конкурса за лого на Българското председателството на съвета на ЕС през 2018 година (срокът за подаване на предложения е 30 декември 2016 г.).

 След събитието, в свободна дискусия, присъстващите зададоха въпроси за това как ще бъде подготвена администрацията при встъпване в Председателството и дали Благоевград ще вземе участие в календара на събитията през 2018 г.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Повече информация за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз можете да получите на интернет сайта http://www.eu2018bg.bg/, както и в офиса на Областен информационен център – Благоевград.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *