21-годишният неврокопчанин Васил Зинков успя тази година да извадите от водите на река Градска кръста на днешния празник Богоявление. В ледените води се хвърлиха 13 младежи, но късметът беше с Васко. Той е и бебето на 1994 година на Гоце Делчев, припомни щастливата му майка Маргарита Зинкова.

След Богослужението за празника в катедралния храм “Св. Св. Кирил и Методий“ , водосвет и литийно шествие по ул. „Търговска” Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим освети знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на Гранично полицейско управление и спусна кръста във водата.

По традиция владиката подари на този, който успя да извади кръста осветено златно кръстче. Въпреки мразовития ден хилядно множество се събра за запазения от много години празничен християнски ритуал. Стотици се наредиха да целунат кръста и да бъдат поръсени със светена вода.

DSCN4300

КАК ДА СЕ СЪХРАНЯВА И ПОЛЗВА СВЕТЕНАТА ВОДА ОТ
БОГОЯВЛЕНСКИЯ ВОДОСВЕТ
Указанията за правилното съхранение и ползване на светената вода от Великия водосвет са дадени лично от  Патриарх Максим (1914-2012 г.) на 5 януари 2011 г. на празника Водици в столичната катедрала „Св. Неделя”:
Богоявленска св. вода трябва да се приема винаги на гладно и винаги преди нафората. До следдващия празник Богоявление може да се приема всеки ден. Тя се отнася в домовете и се съхранява през цялата година на специално място в дома, в близост до икона, кандило, иконостас. При телесни и духовни нужди (болест, душевни терзания и др.) тя се приема след еднодневен пост.

 

By hronika

One thought on “Васил Зинков хвана кръста в Гоце Делчев”
  1. ТИНКА ИСКА КРЪСТЧЕ С МАЛКА ЛАМПИЧКА И ДА БЪДЕ С КАМЪЧЕТА И ДА СВЕТИ В ТЪМНОТО В КОЛИБАТА И .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *