Своят 150 – годишен юбилей отбелязва днес Народно читалище «Просвета – 1865» гр. Гоце Делчев. «Светилникът на Неврокоп», както е наричано читалището от мнозина, е едно от най-старите в страната, създадено от будни неврокопчани, жадни за знание и култура. По повод юбилея, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов и председателят на Общинския съвет Ан150 godini chitalishteгел Гераксиев, изпратиха Поздравителен адрес до членовете на читалищното настоятелство и самодейците при читалището.

В него се казва:
„Щастливи и горди сме, че можем да ви приветстваме по повод 150-я юбилей на нашето читалище – Народно читалище „Просвета – 1865”. Една впечатляваща годишнина, с която могат да се похвалят малко читалища в страната.
Народно читалище „Просвета – 1865” в гр. Гоце Делчев е повече от институция. То е нашият Неврокопски светилник – пазител на българската духовност и традиции, школа по родолюбие, център за образование, култура и възпитание в патриотизъм. Ние имаме с какво да се гордеем – от читалищната сцена през годините тръгнаха редица творци, които разнасят славата на родния ни край не само из цяла България, но и по света!
Живеем във време, лишено до голяма степен от ценности и морал, затова нуждата от духовност сред обществото ни е все по-осезаема. Читалище „Просвета – 1865” е точно онова място, което ни показва, че българщината и нашите традиции са живи, те са съхранени и ще се предават и занапред. Всички школи и самодейни състави работят активно и много успешно. Те са доказателство за това, че българските традиции и фолклор са пазени и обичани в нашия край.
Скъпи бивши и настоящи читалищни деятели, драги самодейци,
Бъдете здрави, щастливи и все така мотивирани да пазите българщината и традициите на Неврокопския край, както и досега! Продължавайте вашето будителско дело с този нестихващ ентусиазъм! Предайте на идните поколения обичта ви към изкуството и традициите, за да я има България!»

За Община Гоце Делчев подкрепата на културата и традициите е приоритет, затова местната власт винаги е оказвала голямо съдействие на Народно читалище „Просвета” – дейността на читалището се финансира постоянно, а ежегодно се обновява и допълва библиотечния фонд. През тази година чрез община Гоце Делчев в читалището бе реализиран проект, с който се изгради външен асансьор и сградата бе пригодена за хора с увреждания. Проектът бе на стойност 53 000 лв., финансиран от Агенцията за социално подпомагане, като 13 000 лв. от сумата бе съфинансиране, осигурено от община Гоце Делчев. Готов и очакващ финансиране е още един проект на общината, който предвижда реконструкция и цялостно обновяване на сградата на читалището.
Тържественото отбелязване на 150 години читалищна дейност в Гоце Делчев е днес, с празничен концерт, който ще бъде от 18.00 часа в Дома на културата. В него ще участват Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци гр. Гоце Делчев и Националният ансамбъл за народни песни и танци „Танец” – Скопие, Македония. На събитието ще присъства ръководството на община Гоце Делчев, бивши и настоящи читалищни дейци и самодейци, гости от страната и чужбина.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *