С тържествен водосвет Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, откри снощи събора Ирин Пирин на поляните край Разлог.  Официалното откриване започна със спектакъл на ансамбъл „Пирин” и  мъжка фолклорна група „Годлево”. В първата Пиринска вечер на сцената излязоха Румяна Попова, Димитър Димитров – Градевеца, Георги Гоцев, Милко Бошнаков и Карамфил Божиков заедно с оркестър „Роял бенд”. 

Днес съборът продължава. На две сцени звучи мелодичният двуглас на пиринската песен, изявяват се хиляди самодейци – народни певци, самобитни изпълнители, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли. От 21 часа под съпровода на оркестър „Щуро маке“ ще пеят Гуна Иванова, Боряна Карпузова, Иван Дяков, Володя Стоянов и Стойка Германова. 

В програмата е включено състезание по теглене на товари от най-големите коне-тежковози в България, кулинарни демонстрациии, игри и забавления за децата. Пътуващото читалище „Бащино огнище” организира интерактивни игри „Познавам ли моята България” днес и утре. Освен уроците по родолюбие в читалището – автобус може да се види как са изглеждали българските войни през вековете. За малките посетители на събора има пленер по рисуване, дървени пъзели и други забавления в Детската творителница. Децата едва ли ще пропуснат и лунапарка.IMG_8792

 Посетителите на събора могат да разгледат музейната експозиция „Бита на Югозапада”, както и да видят изложбата на Исторически музей – Разлог „От руното до шарената черга“ съчетана с демонстрации на тъкачество, плетене на мънистени колани и везане на красивите разложки шевици-запески. Майстори-занаятчии  показват какво правят сръчните ръце на българите.  В алеята на занаятите могат да се видят над 50 самобитни производители на керамика, кожени изделия, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, билкови продукти, бижута, битови ризи, изделия от дърво, оръжия (саби, мечове), килими, народни инструменти, народни носии, пчелни продукти, изделия от вълна и агнешки кожи, свещи и др. За малки и големи ще са интересни и атрактивните мечки и други диви животни, изработени от дърво с моторна резачка от Васил Говедарски. Той ще демонстрира своето изкуство и по време на събора, така че ще можете да видите и как се изработват тези впечатляващи фигури.

_MG_8783

Утре от 14,30 часа е фолклорният спектакъл на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, с което първото издание на събора Ирин Пирин ще бъде закрито.  

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *