Sportcomplex[11-03-45]vladimir moskov 1

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, известен с това, че е един от най-дълго управлявалите кметове в България, но също така е популярен с неуморната подкрепа на спорта и футбола в своя град. Той и общината, която управлява са в основата не само за запазването на местния тим, който дори игра два сезона в „А” група, но и с това, че подкрепят всички клубове на своята територия. Изминалата 2014 г. бе доста противоречива за неврокопския спорт, преминавайки от разочарованието до радостта и гордостта. Най-големият удар бе нанесен от БФС върху „Пирин”, който не получи разрешение да играе в „Б” група и бе изпратен във „В” група, а след това дойде и фурорът, предизвикан от неврокопчанина Димитър Саватинов, спечелил титлата най-силен мъж на САЩ.
Г-н кмете, как оценявате 2014 г. за Гоце Делчев в спортен аспект?

Една противоречива в спортно отношение. Бяхме извадени от професионалния футбол по един да го наречем „необясним” начин, за да не употребяваме по-тежки квалификации като недостоен например. Важното е обаче, че заедно с треньорския щаб ръководството стабилизира нещата, за да устои отборът след края на есенния дял от първенството. Успяха в екип с играчите да преодолеят сътресението и тимът е сред претендентите за «Б» група след първия дял от първенството.
Имаме успехи в други спортове. Като цяло имаме постижения в масовия спорт с участието на млади хора и деца. Това, че се ангажират все повече от тях е успех, с оглед проблемите с обездвижването и другите проблемни навици на младите хора.
Нека не забравяме и голямата радост, която ни достави Димитър Саватинов, който и в Америка показа, че нашият край ражда силни, смели и амбициозни хора.

Какво очаквате от спорта в Гоце Делчев?
Очаквам и другите спортове, включително традиционните за нашия град – хандбал и баскетбол да направят своите крачки към професионализма. Липсва им достатъчно добра база, в която да се подготвят и тренират. Надявам се, че с построяването на спортната зала, това ще се случи и те ще стигнат онова ниво, което помнят хората през годините.
Важното за мен е, че не пропуснахме клуб или спортна инициатива, които да подкрепим и в бъдеще не възнамеряваме да изневеряваме на този принцип. Продължаваме в тази посока.

Ще продължи ли нататък връчването на приза «Спортист на годината в Гоце Делчев», или Димитър Саватинов ще остане единственият с подобно признания?
Смятам, че постигнатото от него и то в Америка, не е никак малко. Някои дори го сравниха с Дан Колов. Това е един наш съгражданин и патриот, който достойно представя не само Гоце Делчев, но и България в света. Той показа, че макар да сме малък град имаме голям капацитет, талант и хора, които наистина могат да се сравняват с най-добрите не само в спорта, получавайки признание за своите качества. Вярно е, че след големия му успех се роди идеята за връчване на «Спортист на годината». Имаме намерението тя да стане традиционна. Дай Боже, да има повече кандидати за него!

Засегнахте темата със спортната зала. Кога ще бъде готова тя? Говореше се, че ще бъде готова януари, друга информация пък сочеше датата началото на март…
През 2014 се подновиха строителните работи с отпуснатите ни от държавата пари и с надеждата, че през 2015 ще имаме завършено модерно спортно съоръжение, което да изпълни мечтата на поколения неврокопчани – да имаме свое закрито спортно съоръжение. С оглед метеорологичните условия и зимния период мога с по-голяма сигурност да се ангажирам с някаква дата за приключване на залата в края на януари. Важното е, че нямаме проблеми с финансирането и зала в Гоце Делчев ще има.

Какво си пожелахте като кмет в навечерието на новата 2015 и какво е пожеланието Ви към жителите на община Гоце Делчев?
Да има повече здраве, да се сблъскваме с по-малко проблеми и да има разбиране и компромис между нас в тези нелеки времена.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *