На  2 януари 2022 г. внезапно почина академик проф. д-р Екатерина Титянова, дмн. Тя е родена през 1958 г. в град Гоце Делчев, дъщеря е на дългогодишния главен лекар на болницата в родния й град д-р Благой Титянов. Завършила е медицина в София, с опит като лекар и специалист по неврология, доктор на медицинските науки, дългогодишен ръководител на отделение към Военно-медицинска академия, с голям опит като преподавател на лекари и студенти, член на ръководството на БЛС. Проф. Титянова разработва и внедрява най-новите методи и научни достижения в направления на Невросонология, Молекулярна неврология и Клинична неврология. Тя е избрана за Академик на БАНИ и от последните 7 години е член на Акедемичния съвет и Председател на Контролната финансова комисия на академията. Автор е на над 200 научни публикации, десетки медицински книги, има висок фактор в науката (h), голям брой на цитирания, десетки иновации, което взето заедно я нарежда на първите места на български учени по науко-метрични показатели.

 Академик Титянова е лекар и учен с доказан и международен авторитет с активности в различни комисии на ЕС, университети в света, консултант и ръководител на научни екипи. Тя е носител на най-значимата награда по наука –„Питагор“ и на много други престижни наши и международни награди за приноси в медицина, наука и образование. Едно от последните достижения на академик Титянова е съвременният и оргинален Учебник по Нервни болести, който тя издаде през 2021.

 Гордост за медицината у нас е организацията и функционирането на ръководеното от академик Титянова Научно дружество по Невросонология и Хемодинамика. Екатерина Титянова е координатор за България по програмите за следдипломно обучение към Световната федерация по неврология. Член е на Изпълнителния комитет на Изследователската група по невросонология към Световната федерация по неврология. Представител е за България в групата „Женска инициатива за мозъчен инсулт в Европа“ на Европейското дружество по инсулти.

Загубихме един от най-активните и позитивни лекари и учени у нас. Винаги положителна, винаги усмихната, винаги готова да помогне на хората, винаги отговорна в действията си.

Екипът на ХРОНИКА изказва своите съболезнования на семейството й. Академик Екатерина Титянова беше наш приятел и редовен читател.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *