Неврокопчанинът генерал Андрей Боцев има всички преимущества за да поеме от началника на отбраната от Румен Николов поста, поради изтичане на мандата му.

A BOCEV

В момента генерал Боцев е главнокомандващ на сухопътните войски в българската армия.

Сред коментиарните имена за креслото на вицеадмирал Румен Николов са още заместникът му генерал-лейтенант Константин Попов, бившият министър на отбраната Аню Ангелов, генерал-майор Румен Радев и контра адмирал Митко Петев.

Последната дума е на президента Росен Плевнелиев, който е съгражданин на генерал Боцев.

Генерал-майор Андрей Боцев е роден на 26.11.1959 г. в гр. Гоце Делчев. През 1981 г. завършва мотострелковия профил на ВНВУ „Васил Левски”. Офицерската си кариера стартира, като командир на взвод, след което заема длъжностите: командир на рота; командир на мотострелкови батальон; началник-щаб на мотострелкови полк; заместник-командир и командир на мотострелкови полк; началник-щаб на бронетанкова бригада; ВРИД командир на бронетанкова бригада и командир на планинска бригада.

В щаба на Сухопътните войски е бил началник на направление; заместник-началник на отдел; заместник-началник на щаба по подготовката на войските; заместник-началник на Сухопътните войски, началник на щаба на войските. Завършил е ВА „Г. С. Раковски”, а през 2014 г. и Генералщабния й факултет.

Считано от 30.06.2014 г. е повишен в следващо висше военно звание „генерал-майор” и назначен на длъжността „командир на Сухопътните войски”. Сред множеството награди, връчени на генерал-майор Боцев, са: медалите „За отличие в БА” и „За заслуги към БА”; наградни знаци „За вярна служба под знамената”; поименно лично оръжие „карабина”.

Ако генерал Боцев, поеме поста на началник на отбраната, това ще е втори неврокопски генерал на висша длъжност по времето на мандата на президента Росен Плевнелиев. През септември 2014 г. държавният глава подписа указ за назначаването на генерал-лейтенант (о.з.) Атанас Николов Самандов за секретар по отбрана и сигурност на президента. Той също е роден в Гоце Делчев.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *