Много щети нанесе извилата се само за около 15 минути буря вчера следобед в Гоце Делчев. Днес стъкларите не могат да смогнат да подменят счупени стъкла. Силният вятър измъкна от корен стари дървета и счупи клони, отнесе ламаринени покриви, скъса кабели на много места из града. Градушка е унищожила лозя и градини край града.

Жертви на бурята са три малки щъркелчета и две паднали гнезда в селата Горно Борово и Баничан, съобщи Димитър Попов от БДЗП – Гоце Делчев.  С това статистиката на падналите щъркелови гнезда от началото на годината на територията на общината се увеличи. Причината са нестабилните платформи изработени от неустойчив метал, който бързо ръждясва и се чупи.

„Апелираме към ЧЕЗ България да пристъпят към незабавна подмяна на старите и неустойчиви платформи с нови. Добрата новина е, че вчера спасените малки щъркелчета бяха повече, отколкото загиналите. Благодарности на добрите хора в с. Горно Борово, г-жа Румяна Джибова от с. Баничан, момчетата от пожарна и аварийна безопасност в Благоевград и Гоце Делчев, както и на всички приятели на птиците. Поради невъзможността да бъдат върнати в гнездата си, малките бяха качени на покрива“ – разказа още Димитър Попов.

сн. Димитър Попов

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *