Четири храма в бившата Неврокопска околия на особена почит е светия пророк Илия, чийто празник отбелязва днес християнската ни църква. 

Макар, че най-старата черква в Гоце Делчев носи името на Свети Архангел Михаил, всяка година на Илинден тук се раздава курбан за здраве. Тази година по решение на църковното настоятелство курбанът ще бъде раздаден в неделя, когато не е постен ден.

Храмове, които носят името на Свети Илия има още край село Добротино, параклис над село Долен и край село Ловча. 

20150925104743_27841

„Свети Архангел Михаил“ е възрожденска църква в град Гоце Делчев, изграден е в 1811 година и е най-старата запазена църква в Неврокопско. Обявена е за паметник на културата с местно значение.

Храмът е разположен в югоизточната част на града в махалата Комсала.  В 1970 – 1978 година е преустроен. В архитектурно отношение е трикорабнапсеждобазилика с купол. При преустройството са променени страничните кораби и женската църква от запад. Храмът има 109 ценни икони от ХVІІ век, оцелели, оригинално резбовани стари царски двери на иконостаса, богато украсен резбован владишки трон и апликиран дървен таван. Тук се съхраняват и 70 икони от 1881 година, дело на иконописеца Серги Георгиев, Ценни са преносимите икони „Богородица Одигитрия“ и „Христос Вседържител“.

В храма в манастирчето край село Добротино, както и на много други места в района, съществува традиция в нощта преди празника да се пресIMG_2044пи под купола му – с молитви за здраве.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Параклисът край село Долен.

Lovcha

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *