Във връзка с констатирани огнища на заразен нодуларен дерматит (Lumpy skin disease) на територията на съседния гръцки град Серес, кметът на община Гоце Делчев е издал заповед, с която забранява продажбата и придвижването на едри преживни животни, които са възприемчиви към това заболяване. Движението на дребни преживни животни е разрешено само с наличие на специален пътен лист. С превантивна цел се забранява и провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни на територията на община Гоце Делчев.

Мерките са в съответствие със заповед на дир308ектора на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград и протокол от заседание на общинската епизоотична комисия по повод констатираните огнища на заболяването в района на Серес.

В заповедта, кметът на общината нарежда на кметовете на населените места да съдействат за преброяване и регистрация на едрите и дребни преживни животни; да следят за заболели такива и незабавно да уведомят официалните ветеринарни лекари. Освен това, официалните ветеринарни лекари трябва да извършват ежедневни клинични прегледи на преживните животни, и заедно с органите на МВР да следят за спазването на забраните, както и за нерегламентирани пазари на животни.

В заповедта се посочва също, че с цел профилактика, животновъдите трябва да извършват редовно дезинфекция на помещения, дворове, амуници, инвентар и торища на своите обекти. Необходимо е също да се извърши инвентаризация на едрите преживни животни и да се актуализират данните, а фермерите ежедневно да следят за състоянието на своите животни и при съмнение за заболяване незабавно да информират ветеринарните лекари.

Контролът по придвижването на преживните животни на територията на общината, ще се осъществява от представители на Областната дирекция по безопасност на храните и МВР.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *