В Гоце Делчев, Огняново, Добротино, Баничан, Гайтаниново, Илинден и още много населени места в Неврокопско утре ще е тежък празник. Християните, които са постили, ще си вземат причастие. Тази година празникът Успение Богородично се пада в сряда, което означава, че би трябвало да се прави рибен курбан. Специален гост на Богородичния събор в село Огняново ще е гласовитата Николина Чакърдъкова. Празничната програма по традиция ще започне още тази вечер и ще продължи и в утрешния ден, в чест на храма в курортното село, чийто покровител е Божията майка, уточни кметът Димитрия Гюрова. 

Един от най-старите храмове в град Гоце Делчев е „Успение Богородично“, който също има празник в деня на Голяма Богородица, е българската възрожденска църква, част от Неврокопската епархия на Българската православна църква. Обявена е за паметник на културата с местно значение.

На 15 август ще черпят всички  жени, които носят името на Божията майка. 

Успение Богородично е ден, посветен на смъртта на Божията майка или на успението й. Според преданието това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.  Три дни след това сам Иисус Христос слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“

В памет на явяването й пред апостолите, Църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на Църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Според православната традиция Пресвета Богородица е починала и погребана в Йерусалим, а според католическата – в Ефес (днес в Турция). 

 

 

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.