Днес, от 17.00 ч., в изложбената зала на Дома на културата в гр. Гоце Делчев ще бъде открита IZLOZBA UNICEF, която показва живота на децата в България през призмата на техните права. Снимковата панорама е организирана в рамките на инициативата „УНИЦЕФ Фоторепортери“ по повод 25 години от приемането на Конвенцията за правата на детето. Представянето на изложбата в Гоце Делчев е първото събитие, след като миналата седмица община Гоце Делчев се присъедини официално към мрежата „Община – приятел на детето” и получи своя сертификат от УНИЦЕФ.
Идеята на снимките е да популяризират правата на децата, като изложбата е разделена в категории, отразяващи основните детски права: право на живот, право на име и гражданство, право детето да развие пълния си потенциал, право на семейство и семейна среда, право на информация, право на свобода на изразяване, право на лично пространство и личен живот, право на грижи и закрила, право на добър жизнен стандарт, право на развитие и образование, право на защита от експлоатация, сексуално малтретиране, лишаване от свобода и търговия с деца и др.
Близо 500-те снимки, събрани по време на инициативата, са направени от деца и възрастни, любители и професионални фотографи. 50 от тях (25 снимки, направени от деца под 18 години и 25 снимки, направени от възрастни) са включени в изложбата, която до края на ноември ще бъде представена в още 9 града – приятели на детето.
По случай 25 години от приемане на Конвенцията за правата на детето, експозицията „Детските права имат лице и история“ ще бъде в град Гоце Делчев във времето от 10 до 28.11.2014 г.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *