Хората под 30 в 23 български общини са родени години след като местният кмет за пръв път е дошъл на власт. Те отиват в университет или създават семейства, а кмета го преизбират и си е все същият. Наскоро се появи идея броят на кметските мандати да се ограничи. Но защо изобщо има „вечни“ кметове?

Петя е на 22 години и е от Гоце Делчев. В ученическите си години тя всяка сутрин вижда как кметът на града ѝ поздравява хората, с които се разминава по улицата. По думите на Петя той уважава всяко събитие, на което е поканен, и обръща внимание на младите хора.

Става дума за Владимир Москов, който е кмет на Гоце Делчев от 1995 г. – 6 години преди Петя да се роди.

В момента Москов е в края на седмия си мандат и се кандидатира за нов на предстоящите на 29 октомври местни избори. Партията, която го подкрепя за кмет, е БСП.

Петя казва, че не харесва идеята един човек да се държи толкова здраво за поста си и да не дава път на други кандидати. Но според нея в Гоце Делчев „случаят е различен“. Петя смята Москов за много „земен“ и деен човек и казва, че досега не е имало друг достоен кандидат с идеи и подход, който да се изправи срещу него.

Затова за нея не е проблем, че Москов е кмет на Гоце Делчев почти 30 години. „Нямам против, но само защото е този определен човек, който има опит и мотивация да чуе младите“, казва Петя.

Москов не е единственият кмет в България с толкова много мандати. Още 22-ма настоящи кметове на общини имат поне 5 мандата зад гърба си – това показва изследване на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) от октомври тази година.

Източник: www.svobodnaevropa.bg

Кметове многомандатници (отляво на дясно) – Людмил Веселинов на Попово (8 мандата), Владимир Москов на Гоце Делчев (7), Златко Живков на Монтана (6), Хасан Азис на Кърджали (5). Единствено последният беше „пенсиониран“ от ДПС, останалите играят за нов мандат Колаж: Mediapool

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *