Picture 2903 Picture 2911В града, носещ името на националния герой Гоце Делчев, беше открит паметник на още един национален герой – Христо Ботев. Събитието беше днес – на 2 юни 2015 г., в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.

Бюст-паметникът Picture 627на Христо Ботев се намира на ул. „Търговска”, пред храм „Успение на Света Богородица” в централната част на града, в непосредствена близост до паметника на войводата Гоце Делчев.
Инициативен комитет, съставен от видни общественици, даде идеята гр. Гоце Делчев да се сдобие с още един паметник-светиня – този на гениалния поет и революционер Христо Ботев. Община Гоце Делчев се зае с цялостната организация по осигуряването и монтирането на паметника, а мястото на монумента бе избрано от Общинския съвет.

На тържественото откриване на бюст – паметника присъства цялото ръководство на община Гоце Делчев, народните представители Кристиан Вигенин и Георги Андонов, представители на всички учебни заведения в града, както и на Основно училище „Христо Ботев” с Мусомища, политически партии, ръководители на институции, обществени и неправителствени организации в общината.
Паметникът бе тържествено открит от кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов. Веднага след това, присъстващите отдадоха своята почит пред Ботев и всички герои загинали за свободата на нашата Родина заедно с воя на сирените. Паметникът бе осветен от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, след което бяха положени венци и цветя.
Поздравителен адрес по повод откриването на бюст-паметника на Христо Ботев, бе изпратен от областния управител на Благоевградска област Бисер Михайлов, който пожела на всички жители на община Гоце Делчев, това място да се превърне в кът на нестихваща почит към великия герой, а днешният ден да стане един убедителен повод за сплотяването на всички българи.
Бюст-паметникът на Христо Ботев се намира на ул. „Търговска”, пред храм „Успение на Света Богородица” в централната част на града, в непосредствена близост до паметника на войводата Гоце Делчев. На паметника са изписани Ботевите слова: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира …”
Величественият бюст-паметник на гениалния поет и революционер Христо Ботев, бе осигурен със съдействието на командира на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев.
В деня, когато отдаваме своята почит към делото на Ботев, не бива да забравяме и неговите четници. За всички жители на Гоце Делчев е гордост, че сред тях има и трима славни мъже от Неврокопския край, чийто имена също са изписани на паметника. Това са: Янко Атанасов, роден през 1855 година в Неврокоп, включил се в Ботевата чета в гр. Турну Магурели, Румъния и участвал във всички боеве от Козлодуй до Околчица; Тодор Стоянов – роден в Неврокоп през 1837 година. Участва във всички боеве на Ботевата чета, участва и в българското опълчение, сражава се на Шипка; Атанас Свещаров – роден през 1847 г. в с. Горно Броди, което в онези години е било част от Неврокопския край. Свързва се с дейците на Българския революционен централен комитет в Румъния. Включва се в ботевата чета в гр. Турну Магурели и участва във всички боеве.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В навечерието на Деня на Ботев ученици и учители от Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Гоце Делчев се включиха в националния поход По стъпките на Ботевата чета.

 

 

PO STYPKITE NA BOTEVATA CETA PYRVO NA VOLA

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.