Picture 2903 Picture 2911В града, носещ името на националния герой Гоце Делчев, беше открит паметник на още един национален герой – Христо Ботев. Събитието беше днес – на 2 юни 2015 г., в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.

Бюст-паметникът Picture 627на Христо Ботев се намира на ул. „Търговска”, пред храм „Успение на Света Богородица” в централната част на града, в непосредствена близост до паметника на войводата Гоце Делчев.
Инициативен комитет, съставен от видни общественици, даде идеята гр. Гоце Делчев да се сдобие с още един паметник-светиня – този на гениалния поет и революционер Христо Ботев. Община Гоце Делчев се зае с цялостната организация по осигуряването и монтирането на паметника, а мястото на монумента бе избрано от Общинския съвет.

На тържественото откриване на бюст – паметника присъства цялото ръководство на община Гоце Делчев, народните представители Кристиан Вигенин и Георги Андонов, представители на всички учебни заведения в града, както и на Основно училище „Христо Ботев” с Мусомища, политически партии, ръководители на институции, обществени и неправителствени организации в общината.
Паметникът бе тържествено открит от кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов. Веднага след това, присъстващите отдадоха своята почит пред Ботев и всички герои загинали за свободата на нашата Родина заедно с воя на сирените. Паметникът бе осветен от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, след което бяха положени венци и цветя.
Поздравителен адрес по повод откриването на бюст-паметника на Христо Ботев, бе изпратен от областния управител на Благоевградска област Бисер Михайлов, който пожела на всички жители на община Гоце Делчев, това място да се превърне в кът на нестихваща почит към великия герой, а днешният ден да стане един убедителен повод за сплотяването на всички българи.
Бюст-паметникът на Христо Ботев се намира на ул. „Търговска”, пред храм „Успение на Света Богородица” в централната част на града, в непосредствена близост до паметника на войводата Гоце Делчев. На паметника са изписани Ботевите слова: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира …”
Величественият бюст-паметник на гениалния поет и революционер Христо Ботев, бе осигурен със съдействието на командира на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев.
В деня, когато отдаваме своята почит към делото на Ботев, не бива да забравяме и неговите четници. За всички жители на Гоце Делчев е гордост, че сред тях има и трима славни мъже от Неврокопския край, чийто имена също са изписани на паметника. Това са: Янко Атанасов, роден през 1855 година в Неврокоп, включил се в Ботевата чета в гр. Турну Магурели, Румъния и участвал във всички боеве от Козлодуй до Околчица; Тодор Стоянов – роден в Неврокоп през 1837 година. Участва във всички боеве на Ботевата чета, участва и в българското опълчение, сражава се на Шипка; Атанас Свещаров – роден през 1847 г. в с. Горно Броди, което в онези години е било част от Неврокопския край. Свързва се с дейците на Българския революционен централен комитет в Румъния. Включва се в ботевата чета в гр. Турну Магурели и участва във всички боеве.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В навечерието на Деня на Ботев ученици и учители от Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Гоце Делчев се включиха в националния поход По стъпките на Ботевата чета.

 

 

PO STYPKITE NA BOTEVATA CETA PYRVO NA VOLA

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *