Учениците от СУ „Никола Вапцаров“, град Хаджидимово, активно се включиха в Националната седмица на четенето. Различните инициативи предизвикаха сериозен интерес както сред учениците, така същосред учителите и сред обществеността. 

img_1077

Учениците от 10-ти клас стартираха с вepижeн пpeпиc нa Паисиевата „История славянобългарска“,  а по-малките от VI клас проведоха читателска викторина „Цар съм на книгите“. Задачата на всеки ученик беше да си изтегли произволно листче и да прочете пред класа написаното. След това да разпознае прочетения текст и да каже от кое изучено произведение е той.

img_1083

Други посетиха градската библиотека и бяха „Библиотекар за един ден“. Същият ден учениците от 12 клас с изкусното си майсторство, завладяха сърцата на малките първокласници  и ги поведоха в приказния свят на Ханс Кристиян Андерсен.

Учители от СУ „Никола Вапцаров“ Хаджидимово се включиха в работна среща заедно с колегите си от хуманитарното обединение от училището в с. Абланица. Учителите по български език и литература, чужд език и гражданско образование обсъждаха важни проблеми, свързани с грамотността и четивността на учениците. На нея бе представена разработката на Заприна Глушкова, преподавател по български език и литература и френски език, с която СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово е класирано на 9 място от 96 училища в България в конкурса „Различното четене“.

Ученици от прогимназиалния и гимназиален етап участва в конкурсите: „Най – добър четец“ и „Най- добър автор“. В тях се включиха ученици от 5,6,7,8,9,10 клас. С магията на своето четене те ни вкараха отново в света на Ботев, Славейков, Дамян Дамянов и други обичани автори. Учениците от 3 клас четоха също откъси от любими стихове. Тези конкурси бяха организирани със съдействието на екипа по проект „Ефектът на пеперудата“.

Първото място в категория „Най-добър автор“ 9 – 12 клас бе за Илиана Мигдина от 11 клас с преподавател Мария Терзиева, а при 5 – 8  клас първо и второ място бяха за възпитаниците на преподавателя Заприна Глушкова – Мария Параскова и Наталия Таранинова. В категорията „Най-добър четец“ при 9 – 12 клас първото място бе за Ивана Караянева с преподавател Наташа Хутманова, а второ и трето за Ванина Бозова и Мария Стоянова – ученици на Заприна Глушкова. В същата категория борбата за 1,2 и 3 място бе оспорвана заради многобройната група, но победител е най-добрият. Първото място бе за Гергана Атанасова – 5 клас, отново ученичка на доайена по български език и литература в хаджидимовската гимназия – г-жа Хутманова, а 2 и трето място си поделиха ученичките на преподавателката Заприна Глушкова – Мария Параскова и Наталия Таранинова.

Седмицата за насърчаване на четенето финализира с анкета „Защо чета…?“. Учениците от V до XII клас и техните учители участваха в анкетата с въпроси, разработени от екипа по проект „Ефектът на пеперудата“.

Мотото на нашата кампания тази година бе „Да върнем децата при книгите!”.

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *