Двайсетина души се събраха тази сутрин пред сградата на Община Гърмен, във връзка с протеста, обявен от местното сдружение „Бъдеще за община Гърмен“. Няколко майки имаше сред тях. Основната им тревога е здравето на децата, които посещават местното училище. В края на миналия месец сред жителите на близкото ромско гето бяха регистрирани 12 случая на хепатит, заради лошите условия на живот. От две години жителите на Гърмен протестират и настояват незаконно построените там къщи да бъдат съборени. Те и част от общинските съветници са против създаването на застроителен план и узаконяване на имотите, каквито са намеренията на общината и кмета Минка Капитанова.

Децата днес бяха на училище, защото местните хора смятат, че те не бива да бъдат използвани в протестите, но тези от тях, които бяха тази сутрин на площада твърдяха, че малките роми от гетото отиват сутрин в училище само за да получат безплатната закуска.

Протестиращите призоваха всички отговорни институции – кмет, общински съвет, областна управа, РЗИ, училищни ръководства, да спрат да толерират незаконното гето, където в изключително примитивни условия се създават условия за развитие и разпространение на болести, заплашващи здравето на останалите жители.

g-2016-1 g-2016-2 g-2016 gyrmen-2016-3 gyrmen-2016-5

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *