Самодейките от Баничан, свършиха „чирашката” работа за курбана на Папаз чаир. Според местните познавачи, картофите си нямали работа в тази рецепта, но учтиво спестиха забележката пред госта.

DSCN9715

 

Жените от фолклорната група за автентични песни при читалище „Възраждане” от село Баничан с ръководители Стойчо Петков и Катя Зайкова станаха телевизионни звезди. След участието във международния фестивал „Срума пее” в Невестино, от където се завърнаха с награда и Първо място за пресъздаване на обичая „Жътва”, на самодейките им се отвори доста работа пред телевизионните камери. За деня на Съединението и ден преди празника Рождество Богородично, те участваха в предаване на телевизия СКАТ, в което представиха Гоце Делчев, като туристическа дестинация, пяха автентични баничански песни и направиха ревю на тъкани престилки и плетени чорапи.

По покана на Ути Бъчваров, те гостуваха в неговото кулинарно шоу, като направиха реклама на прочутия баничански кромид. Изявите им ще можем да видим на 24 октомври, когато ще бъде излъчен записът. Пред камерите на националната телевизия Катя Зайкова ще приготви солена баница с баничански кромид и орехи. Ваня Джибова ще разкрие рецептата за постна яхния с кромид и домати и за ястие със странното име „какач”, за която трябва говеждо, баничански кромид и кален съд. В студиото на Ути ще замирише и на пържен кромид със сланина, чиято тайна ще разбули Снежана Бунева.

Жените от Баничан ще преподават и безплатен урок как се плете баничански кромид и как да го различаваме от ментетата. На трапезата ще има още баничански старец, сланина от Баничан и зелен боб „Цалаварки” приготвен от Елена Досева, чорба чумбур – специалитет на Катя Кундева, шупла със сланина и кървавица, на която призната майсторка е  Славка Тимчева и постна шупла с орехи и лешници, рецептата за която пази Васка Попова. Тайните на тези ястия може да видите по телевизията при Ути.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *