Днес в МБАЛ Иван Скендеров ЕООД – гр. Гоце Делчев, д-р Лъчезар Захариев постави 200-тата по ред тазобедрена става. Д-р Захариев, който е началник на Отделението по ортопедия и травматология обяснява, че при малкия разрез, който се прави, не се увреждат мускули и други важни тъкани. Това е възможно с осъвременените и по-прецизни крепежни елементи на поставяната става.

При познатата досега смяна се прерязваха повече тъкани и възстановяването изискваше поне 3 месеца. Сега този период се скъсява до няколко дни. Обикновено на втория или третия ден тези пациенти могат да ходят с помощни средства до 50 метра, а до 15 ден се премахва едното помощно средство. Операцията се поема частично от здравната каса. В отделението всеки ден се извършват операции, освен тазобедрено и колянно ендопротезиране, възстановяване на кръстни връзки, артроскопии, вече са осъществени и няколко операции на халус – валгус (т.нар.“кокалче“ на големия пръст на ходилото) и много други.

Д-р Захариев в екип с д-р Хитов и операционните сестри Елена Никлева, Румяна Ципарова и екипа от Отделението по реанимация и анестезиология планират до края на годината да увеличат операциите, а догодина да завишат още повече този брой.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *