В Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ въведоха нова система за контрол на достъп. От началото на миналата седмица влизането и излизането на учителите и другия персонал през централния северен вход на училището става само с карти с индивидуални кодирани чипове.
Учениците могат да използват единствено определените за тях входове в сградите на гимназията, а от 8 февруари те също ще бъдат оборудвани с карти с чипове. Така НПГ стана първото училище в Благоевградска област, внедрило електронен пропускателен режим.

NPG
„Като директор нося отговорност за живота и здравето на учениците. Затова правя всички възможно да минимализирам външните негативни фактори”, коментира директорката на НПГ Мария Георгиева.
В училището до този момент няма случаи на инциденти между ученици или с външни хора, а новите правила за достъп са превантивни. В сградата на гимназията има три входа, а пред всеки един дежури портиер. След проверка на личните документи служителите записват данните на посетителите и при кого отиват в специална тетрадка. Съответно външните хора получават талонче с датата и часа на идване и специален бадж, с който се придвижват из училището. С подобни табелки с името и длъжността са всички работещи в НПГ.
Нововъведението се приема изключително добре както от родителите, така и от самите гимназисти на НПГ, по думите на директора на училището.
„Системата не е скъпа, по възможностите ни е. Не е по проект и е закупена от бюджета на училището“, уточни Мария Геoргиева и потвърди, че НПГ е единственото училище на територията на областта, въвело пропускателния режим с чипове. В цялата страна училищата, които са внедрени индивидуални електронни карти за вход са осем.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *