В най-голямата шивашка фабрика в град Гоце Делчев и региона текат преговори за подписване на нов колективен трудов договор, който синдикати и работодател подписват всяка година. Основен преговарящ от страна на работниците е синдикатът „Подкрепа“, който според управителя на фирмата Бертрам Ролман е монополизирал това право, но пък другите два синдиката са с много по-малко членове в предприятието. Основна тема в преговорите са заплатите. Работниците искат повишение, работодателят е готов да плаща повече, но обвързва това с по-висока производителност и нова система за заплащане.

Синдикатите не искат да отстъпят от завоюваното и двата бонуса – т. нар. щатни 100 плюс 100 лева и не приемат новата система на заплащане, съобщи лидерът на КТ „Подкрепа“ в предприятието Костадин Драгинов.

“Сега при 40% изпълнение на нормата заплатата е 587 лв., при 100% – 949. При нашето предложение за промяна при 40% ще се взимат 615 лв., а при това на собственика – 576 лв. При пълна норма при нас излиза 1001 лв., а при него – 1037 лв. Проблемът е, че нормата се определя еднолично и зависи не само от работника, а и от организацията на труд и в момента единици стигат над 70% изпълнение на нормата. Тези, които не успяват, не е, защото са мързеливи“, обяснява  Драгинов.

Според Бертрам Ролман преговорите вървят трудно, защото синдикатите не разполагат с компетентни икономисти, които да анализират какво от исканията им е възможно, макар че всяка година балансът на фирмата им се предоставя.

За 2016 г. „Пирин текс продакшън“, която е една от десетте най-големи компании в шивашкия бизнес в страната,   отчита 36.2 млн. лв. приходи (39.5 млн. лв. за 2015 г.) и печалба след облагане с данъци 282 хил. лв. (373 хил. лв. за 2015 г.). В предприятието към февруари 2016 г. са работили 3288. В момента заетите са 2520.

„Необходимо е коефициентът за изчисляване на работната заплата да бъде обновен. Заради политиката на постоянно увеличение на минималната работна заплата математическият модел няма да издържи. Нашите работници получават висока сума, над средната за страната, дори когато не работят, само за присъствие. Досегашният начин на формиране на възнаграждението не дава достатъчно гъвкавост и не позволява хората, които работят повече, да получават адекватно на усилията им заплащане. Извънредният труд ще се заплаща не върху 530 лв., а върху 941 лева, при 100 процента изпълнение за преобладаващата четвърта категория труд, което осигурява много по-висока заплата и за тези, които постигат над 60 процента изпълнение на нормите“ – обясни Бертрам Ролман.

В понеделник преговорите продължават. Ако не се стигне до споразумение синдикатите заплашват със стачка, а работодателят заяви, че е готов да ускори изнасяне на част от производството си в Гърция и в друга страна с по-ниска цена на труда.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *