Районите на Разлог, Гоце Делчев и Гърмен са най-пробГЕРГОВлемните участъци, където се извършват най-много нарушения в горите, обяви шефът на РДГ – Благоевград инж. Иван Гергов.  По думите му там нарушенията са дребни по обем, но много като брой, на фона на всички останали закононарушения в горите и са свързани преди всичко с добив на дърва за огрев от местното население. С джипове, пикапи и каруци  се извършват най – много нарушения в горите,  като камиони вече не се използват от бракониерите.

 

В Седмицата на гората инж. Гергов е доволен от въвеждането на електронен вариант на всички дейности в горите за повече прозрачност и контрол над дейността на лесовъдите. Вече е въведен електронен превозен билет, транспортните средства са снабдени с джипиес устройства,  видеонаблюдение в цеховете,  а от  1 септември ще бъдат въведени и електронни дневници във фирмите за преработка на дървесина.

Според  Гергов над 10 % са намалели незаконните посегателства в Пиринско през миналата година. Над 2 пъти повече площи са залесени през 2015 година, над 1500 дка, като през тази година се очаква те да достигнат над 2000 дка.Над 90 % от пожарите  стават заради човешка небрежност- най-вече с паленето на стърнища, като през миналата година 1700 дка са засегнати от горски пожари.10 те кули новоизградени кули на територията на Благоевградска област се използват рационално за ранно оповестяване на пожарите.  То РДГ – Благоевград апелират към хората да пазят горите и да не палят огън в близост до горски насаждения.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *