35 контейнера тип “Бобър” за събиране и изхвърляне на зелени отпадъци вече са разположени на територията на община Гоце Делчев. По този начин в общината стартира система за разделно събиране на зелени отпадъци със специални съдове, като тези отпадъци ще бъдат извозвани до инсталацията за компостиране, изградена в Регионалното депо в гр. Гоце Делчев, където ще бъдат преработени в компост.

Тъй като инсталацията обслужва и други две общини от района – Гърмен и Хаджидимово, такива контейнери са разположени и там, като общият брой за трите общини е 268. В кафявите контейнери може да бъдат изхвърляни листа, тънки клони, трева, шишарки, градински отпадъци, храсти, растения, дървесни стърготини.

В кафявите контейнери, категорично не трябва да се изхвърлят: хранителни отпадъци, битов отпадък, пепел от въглища и дърва, листа от орех и див кестен. Абсолютно недопустимо е изхвърлянето на сезал, канап, стъкло, опаковъчни ленти и мрежи, кабели, стреч фолио, въжета, тел, инертни материали, пластмасови опаковки, метални опаковки и хартиени опаковки!

Ползите от събирането на зелени отпадъци са много – като производство на компост, намаляване на битовите отпадъци, постъпващи за депониране в депото, както и намаляване на парниковите газове. Призовават се хората да използват контейнерите по предназначение и да изхвърлят в тях само допустимите зелени отпадъци.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *