В събота е Архангелова задушница. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден – защото събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на този ден се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

Традицията е да поставим на гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правило се три кръга по края на гроба.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.

В раздаването за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или друго месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Най- важни са житото, което символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *