В събота протестите в Гърция ще ескалират с 24-часова блокада на всички пътища в Гърция, както и паралелни второстепенните, съобщава издателят на вестник Български новини Бойка Атанасова от Атина. ИЛИНДЕН ЕКСОХИБлокадата започва от 12:00 часа в събота и продължава до 12:00 часа в неделя. Пътищата към всички граници на Гърция също ще бъдат блокирани. Земеделските производители са категорични, че ако не бъде оттеглено предложението за осигурителни и данъчни утежнения, няма да отстъпят.

Междувременно тази нощ бе отворен от 23:00 часа до 06:00 часа сутринта пътят към граничен пункт „Ексохи“. Той беше затворен отново в 06:00 тази сутрин. 24-часовата блокада в събота обаче е сигурна, заявиха за Нова телевизия от координационния комитет на земеделците от Като Неврокопи. 

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски се срещна днес със заместник-префекта на Централна Македония за Област Серес, Гърция Йоанис Моисиядис.

Министър Ивайло Московски заяви, че българската страна предоставя храна, вода и химически тоалетни за блокираните превозвачи. Той настоя заместник-префекта Йоанис Моисиядис да съдейства за осигуряването на същите условия за чакащите хора на гръцка територия. От своя страна, Йоанис Моисиядис пое ангажимент това да бъде направено в най-скоро време.

Двамата се договориха още, всеки ден заместник-префектът Йоанис Моисиядис да информира областния управител на Благоевград Бисер Михайлов за графика на блокирането и пускането на движението през границата, така че българските превозвачи да могат да планират пътуванията.

Министър Ивайло Московски информира заместник-префекта Моисиядис, че българската страна е запознала европейския комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц, за възпрепятстването на свободното движение на хора и стоки по един от най-натоварените и важния трансевропейски транспортен коридор № 4.

Министър Ивайло Московски разговаря и с протестиращите гръцки фермери, от които поиска да допуснат храна и вода за нашите превозвачи, както и да въведат режим с точен график за пропускане на българските камиони, за да не се стигне до напрежение от двете страни. Той допълни, че уважава правото им да изразяват свободно своето мнение и да защитават исканията си, но това в никакъв случай не трябва да води до страдание на други хора, както и до загуби за бизнеса в България. Протестиращите гръцки фермери благодариха на министър Ивайло Московски, че е единственият представител на българските власти, който им е оказал внимание и поеха ангажимент за пропускането на пратки с вода и храна, както и навременно информиране за затваряне на границата.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *