Всяко дете има потенциал и ресурси, които може да прояви, ако има инструментите за това. С тази идея, Валентин Атанасов – училищен психолог, стартира поредица срещи – упражнения с учениците от V до VІІ клас в седмицата, посветена на осведомеността за училищната психология. Първото занятие по тази тема бе проведено с учениците от VІІ клас, с класен ръководител Александър Халачев. „Младите личности имат възможности, които макар и „спящи” в момента, могат да се развият, ако знаят за тях и използват подходящите средства“ – казва училищният психолог.

С упражнение за „Отключване на потенциала“ учениците бяха провокирани да помислят кои качества притежават. Всеки имаше възможност да напише на хартия свои потенциали, които би искал в бъдеще да отключи и развие. В помощ се притече Супер героя от рекламния постер на тази специална седмица – дете облечено като супермен, което върви, взимайки ключове с пароли, които са подредени на 6 нива: 1) Представяне; 2) Окуражaване; 3) Свързване; 4) Практикуване; 5) Учене; 6) Принос. След като откриха свои потенциали, които искат да отключат, учениците измислиха и как, според тях, могат да ги отключат – с какъв ключ или парола? Тези „ключове” за отключване на потенциали могат да са някакви мисли, думи, действия, взаимоотношения с други хора, вещи, идеи и др.

„Децата имат сходни потенциали в областта на спорта, грижата за природата и нейните обитатели, в областта на изкуствата. Споделяйки за тях пред учениците в класа се случва така, че се опознават по-добре, стават по-близки и с обмяната на информация по забавен начин, откриват полезното за себе си. Харесва ми как започват да мислят и да гледат на света след едно такова упражнение. Чувствам, че съм изпълнил своята роля, разширявайки техния светоглед; показвайки им как по нов начин да изпълнят целия си потенциал; давайки сила на мечтите им и възможността да вярват, че всичко е възможно, защото държат бъдещето си в своите ръце. Харесвам професията си, защото всеки ден тя изпълва със смисъл и моя живот“ – споделя Валентин Атанасов.

Втората инициатива по повод Седмицата на осведомеността за училищната психология бе осъществена с по-малки ученици – от класа на Мария Керина и Димитрия Кафкова. Те учиха чрез игри как да изграждат общество в класната стая. Какво означава да изградиш общество? Това означава да се грижиш за другите, да проявяваш уважение и самоуважение, да изслушваш останалите, да се учиш на взаимност, да изградиш отговорност към целия свят. Какъв по интересен и лесен начин да усвоиш тези ценни знания чрез игра. Игрите, използвани в класната стая от психолога на училището, са създадени според философията на д-р Мария Монтесори.

В интересния и различен учебен час, децата се учеха на отговорност, запознаха се с последиците от изборите, които правят  както по отношение на тях самите, така и спрямо другите, и природата. „Това осъзнаване помага на учениците да се изградят като грижовни и състрадателни хора и да усъвършенстват лидерските си умения“ – сподели Атанасов.

Инициативите по повод Седмицата на осведомеността за училищната психология в Трето ОУ продължат и през утрешния ден.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *