Общински съвет – Гоце Делчев удостои посмъртно със званието „Почетен гражданин на Гоце Делчев“ генерал Андрей Боцев. Предложението е на общинската администрация, заради неговия изключителен принос като държавник в интерес на община Гоце Делчев.

Началникът на отбраната на Република България и наш достоен съгражданин – генерал Андрей Боцев, ни напусна на 27.02.2020 г. Докато заемаше най-високите военни длъжности в държавата, той нито за миг не забрави своя роден край и като истински патриот и родолюбец винаги е оказвал сериозна подкрепа на община Гоце Делчев.  

Генерал Андрей Илиев Боцев е роден в Гоце Делчев на 26 ноември 1959 г.  Възпитаник е на Природоматематическа гимназия „Яне Сандански“, а след това на  Висшето военно училище „Васил Левски” във Велико Търново. По-късно завършва и Военната академия „Георги Сава Раковски“.

Започва кариерата си като командир на взвод в родния си град Гоце Делчев. Преминава през всички стъпала на военната служба – командир на рота, на мотострелкови батальон, на мотострелкови полк. Командир на бронетанкова, а след това и на планинска бригада. Заради своите познания, умения, опит и добра служба, през 2011 г. става командир на Сухопътни войски, а през 2017 г. заема най-високата военна длъжност – началник на отбраната на Република България и е произведен в най-висшето военно звание генерал през 2018 г. За своята професионална дейност е награден от Министерство на отбраната с награден знак „За вярна служба под знамената” – ІІІ степен и ІІ степен, с държавни награди: медал „За отличие в Българската армия” и медал „За заслуги към Българската армия“.

 Посмъртно е награден с орден „Стара планина“ първа степен с мечове за цялостната му дейност по развитието и укрепването на Българската армия и приноса му за националната сигурност на Република България.

През целия си живот генерал Боцев остана верен на ценностите си: истински патриот и достоен човек, отдал живота си в служба на Родината. Той бе човек на честта, който с гордост изпълняваше дълга си и служеше честно на Република България.

Решението за удостояването му със званието „Почетен гражданин на Гоце Делчев“ бе взето единодушно от общинските съветници на проведеното вчера заседание на местния парламент. След направеното гласуване и оповестяването на резултата, всички присъстващи в залата изразиха и своето голямо уважение към личността на генерал Боцев – със ставане на крака и аплодисменти.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *