Църковното богослужение на Богоявление в град Гоце Делчев започна рано сутринта в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“. Последва Света литургия в чест на Йоан Кръстител, водена от Неврокопския Митрополит Серафим. В катедралния храм в митрополитския град бяха много миряни, гости на града от страната и от Северна Македония, кметът Владимир Москов, народният представител Богдан Боцев.

Светената вода бе пренесена с литийно шествие от катедралния храм до река Градска на традиционното място пред Дома на културата. Двадесет и девет млади мъже тази година скочиха в ледените води на река Градска за спасят дървения кръст, който митрополит Серафим хвърли във водата. 18-годишният неврокопчанин Георги Сирмин успя да извади кръста от водата. Той получи поздравления от всичките си конкуренти в реката, които също целунаха кръста за здраве.

Лична благословия и малък златен кръст Георги получи от Неврокопския Митрополит Серафим. По стара богоявленска традиция владиката Серафим освети знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва, гранично полицейско управление и водните извори.

Дълга редица от вярващи християни се изви и хората с търпение изчакаха да целунат кръста и да получат благословия от владиката Серафим.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.