ivan-zvezdev-169445-500x334За поредна година община Гоце Делчев организира в живописното село Делчево летен фестивал „Еньовденски тайнства”. Тази година събитието ще се проведе на 25 и 26 юни /събота и неделя/.

Първият ден е посветен на традициите свързани с Еньовден. Програмата ще започне в 17.00 часа със състезание по колоездене. По-късно, малки и големи ще могат да се включат в приключенска разходка по пътеките около селото за бране на билки и цветя. Млади момичета ще участват в ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”. 

Неделният ден ще започне с посрещане на слънцето и бране на билки в местността „Вълчова тумба”. След това всеки може да посети ателието за изработване на еньовски венци. И тази година Еньовата буля ще отправи своята благословия, а всички, които желаят ще могат да се проврат през Еньовския венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчево ще има и ателие по грънчарство. Посетителите ще могат да научат някои магически еньовски тайни за билките и да се запознаят с уникални рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“.

Специален гост на фестивала тази година ще бъде топ-готвачът Иван Звездев. Той ще сготви на мегдана в селото Еньова гозба, подправена с много билки от неговата градина. Шеф Звездев е подготвил изненади за присъстващите на празника в село Делчево, а от вкусната му гозба ще може да опита всеки, който желае.

И тази година на площада в китното село ще има б9592 9629 ENIOVDENлаготворителен базар „Билки за лек и вкус“, където всеки ще може да си закупи билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.

В програмата на фестивала „Еньовденски тайнства” ще участват още ФТК „Кръшно хорце“ към читалище „Никола Вапцаров – 1927“ с. Мусомища, „Вива денс клуб“ с ръководител Ани Лефтерова, ТФ „Неврокопчанки“ с ръководител Костадин Гьоргов, Даниела Георгиева, читалище „Изгрев“ с. Баничан, ЦДГ № 5 „Брезичка“ и оркестър „Уникат“ със солист Георги Жбантов.

Летните тайнства на Еньовден в село Делчево очакват свои стари и нови приятели в последния уикенд на юни.

 

 

 

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *