Резиденция Баба 2017 и Община Гоце Делчев обединяват сили, за да могат младежите да помогнат в съхраняването на ценен фолклор от селата, както и с различни инициативи в тяхна помощ

Резиденция Баба е инициатива на сдружение „Фабрика за идеи“, която вече две години съживява български села и буди потенциала за социално и културно предприемачество в селските райони из цяла България, стартира в община Гоце Делчев от този септември.

Между 5-ти и 25-ти септември професионалисти от различни градове на страната и области – педагози, културолози, еколози, финансист, икономисти, етнолог, редактор, студентка по режисура – ще живеят и помагат в селата в региона, учейки от местните хора традиции и занаяти, запазени до днес. Инициативата се случва благодарение на сдружение “Фабрика за идеи” и е в партньорство с Община Гоце Делчев.

Преди заминаването си за селото участниците са преминали през задълбочено обучение с организаторите от „Фабрика за идеи“, като са получили подготовка и умения да събират и документират ценен фолклор,  да наблюдават и виждат актуалните нужди в селата, да дискутират решенията и започнат заедно с местните хора социално-предприемачески инициативи, отговарящи на нуждите на хората в региона.

Възрастта на “резидентите” е между 21 и 40 години. Те ще живеят в домакинства в село Лъжница, но ще работят и в съседните села в стремеж да открият и запазят ценен фолклор, да помогнат в решаването на местни предизвикателства и да са в помощ на домакинствата, които ги приеха с отворени обятия. Междувременно вече те обръщат сено, учат се да правят халва, кори (юфка) и шупла с праз с помощта на местните жени, а местната мъжка певческа група им показа стари песни от местния фолклор, включиха се и в големите хора, отбелязващи празника Курбан Байрам.

“Избрахме Лъжница, защото във време на разделение между поколения, религии, града и селото, само чрез истинска и сърдечна среща имаме шанс да покажем, че на чисто човешко ниво човеколюбието е реалност в България – но трябва да имаме сърце и очи да го видим без воалите, които медиите и политиката слагат като преграда между обикновените хора. Защото именно човеколюбието е основен актив на обикновените хора във време на криза на отчуждението и изкуствени разделения” споделя Янина Танева, основател на инициативата на “Резиденция Баба” – сдружение “Фабрика за идеи”. “Искаме да благодарим на община Гоце Делчев и кмета г-н Москов за разбирането към нашата мисия и подкрепата, която ни оказват”, завършва тя.

Селото домакин – Лъжница – не е обезлюдяващо се, за разлика от досега избираните от Резиденция Баба села (Средни Родопи – Джурково, Дряново, Югово, Манастир; Северозападна България – Паволче, Челопек, Косталево), което позволява да бъдат изследвани така важните условия, които могат да поддържат една селска общност жизнена. Селото в полите на Пирин е изключително богато с унукален фолклор и занаяти, запазило древни обичаи и традиции, но, за съжаление, рядко посещавано от туристи въпреки уникалната си природа и запазени обичаи.

By hronika

One thought on “Градски младежи от цялата страна ще живеят за месец в Лъжница и околните села на Гоцеделчевско”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *